Go to Top

Turistični najem – FURS nadzoruje oddajanje nepremičnin

Če ste v preteklih letih oddajali nepremičnine v turistični najem, imate še do konca januarja čas, da se registrirate “za nazaj” in Finančni upravi RS (Furs) prijavite prejete prihodke. Le na ta način se lahko izognete postopku o prekršku in globi. To velja tudi za vse iste, ki ste oddajali prek spletnih portalov Booking in Airbnb.

>>> Če vas zanima registracija s.p. za namene oddajanja nepremičnin v turistični najem, se oglasite na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

“Zavezanci, ki boste izpolnili zakonsko predpisane obveznosti v zvezi z oddajanjem nepremičnin v turistični najem in boste predložili obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti na podlagi samoprijave do 31. 1. 2018, se boste izognili postopku o prekršku in globi po davčnih predpisih,” so povedali na Fursu.

V tem primeru boste plačali le še 3 odstotke obresti od premalo plačanega oziroma neplačanega davka. To velja tudi za obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

turistični najemV kolikor pa zavezanci svojih davčnih obveznosti, vezanih na oddajanje nepremičnin v turistični najem, ne boste izpolnili oziroma boste nadaljevali z oddajo v najem nezakonito, bo Furs zoper vas uvedel postopek o prekršku. V nadaljevanju vas lahko doleti globa od 400 do 30.000 evrov.

 

Kaj morate storiti, če oddajate nepremičnine v turistični najem?

Posameznik se lahko odloči za oddajanje nepremičnin in oglaševanje prostih kapacitet v turistične namene (npr. prek Airbnb ali Booking) le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano. Poskrbeti boste morali torej za ustanovitev podjetja in za njegovo dejavnost izbrati oddajanje nepremičnin v turistični najem.

Fizične osebe, ki imajo namen turistom oddati v najem sobo, del stanovanja ali celotno stanovanje za kratko časovno obdobje, pa lahko to dejavnost opravljajo tudi kot registrirani sobodajalci.

To so fizične osebe, če opravljajo dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) in gostom nudijo do 15 ležišč ter so vpisane v Poslovni register Slovenije. Več o tem lahko preberete v prispevku Oddajanje sob gostom: Ni treba, da imate s.p..

Če se želite registrirati za oddajanje nepremičnin v najem, se oglasite na VEM točki Data. Kako sicer poteka postopek, smo pojasnili v prispevku FURS nad oddajanje nepremičnin turistom.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

“Za nazaj” se je registriralo 43 zavezancev

Teden dni pred iztekom roka se je za namen oddajanja nepremičnin v turistični najem “za nazaj” registriralo 43 zavezancev. V zadnjem mesecu in pol pa se je v ta namen “za naprej” registriralo 167 zavezancev, od tega 25 kot pravne osebe in 142 kot fizične osebe z dejavnostjo. Na Fursu so povedali, da bodo podrobnejši statistični podatki, vključno s podatki o samoprijavljenih dohodkih, znani v začetku februarja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja