Go to Top

Svoj denar iz ukinjenih registrskih računov lahko dobite do prenosa na sodni depozit

Pisali smo že o tem, da je na skoraj sto tisoč že ukinjenih registrskih računih še okoli 67 milijonov evrov – z njimi lahko uporabniki naredijo, kar želijo, kljub temu, da je rok že mimo – a le, dokler se ne prične prenos računov na sodni depozit. Datum še ni znan.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Na kaj morate biti pozorni pri hrambi poslovnih knjig?

Več informacij

Ukinjenih registrskih računov, ki so jih sedaj nadomestili prehodni računi, je 99.675, na njih pa je še dobrih 67 milijonov evrov. In kako uporabniki, če z njimi še niso “nič” naredili, pa bi si želeli, pridejo do denarja?

sodni depozitKljub temu, da je bil rok za ureditev registrskih računov za pravne osebe do 30. septembra 2016, za fizične osebe pa do 1. januarja letos, lahko do prenosa preostanka računov na sodni depozit uporabniki še vedno račune ali prenesejo ali opustijo ali pa njimi ne naredijo nič.

Prijava na izobraževanje

Zamudniki lahko to storijo le pod pogojem, da še ne bil opravljen njihov prenos na račun za sodni depozit. Kdaj se bo proces sodnega depozita začel izvajati, na Centralni klirinško depotni družbi (KDD) še ne vedo, bodo pa uporabnike o tem obvestili, so povedali za naš portal.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Kaj je predlog za sodni depozit?

Predloge za prenos vrednostnih papirjev v sodni depozit bo KDD podajala postopoma, a pri tem bo veljalo:

  • prej se opravi prenos za pravne osebe kot za fizične osebe,
  • prej se opravi prenos portfeljev manjše individualne vrednosti kot večje,
  • prej se opravi prenos neobremenjenih kot obremenjenih vrednostnih papirjev,
  • prej se opravi prenos vrednostnih papirjev tistih izdajateljev, kjer je delež neprenesenih vrednostnih papirjev v izdaji večji,
  • prej se opravi prenos vrednostnih papirjev pasivnih imetnikov oziroma izdajateljev kot aktivnih imetnikov oziroma izdajateljev (za aktivne veljajo imetniki oziroma izdajatelji, ki so pristopili k procesom in postopkom, usmerjenim v dosego uskladitve z zakonskimi zahtevami, če je uskladitev mogoče pričakovati v razmeroma kratkem času).

Po prenosu na sodni depozit bodo vaši papirji preneseni na sodni depozit in po petih letih bodo postali last države.

Prijava na izobraževanje

Spomnimo, registrski računi so ukinjeni. Kaj morate storiti?

  • Če želite vrednostne papirje obdržati, vse potrebno uredite pri izbranem članu KDD, pri katerem boste imeli odprt račun, na katerega boste prenesli vrednostne papirje z registrskega računa.
  • Če vrednostnih papirjev ne želite več imeti in bi jih radi opustili, morate to sporočiti KDD na obrazcu z overjenim podpisom (strošek cca 3 evre).
  • Če z vrednostnimi papirji ne boste storili nič od navedenega, bodo vrednostni papirji sodno položeni in boste morali za njihov prevzem opraviti dejanja v okviru sodnega postopka. A če vrednost papirjev ni večja kot 100 evrov, če ne kotirajo na borzi in če vam od leta 2014 naprej niso prinesli dividend ali obresti, ob tem nastanejo stroški  postopka na sodišču in sodno takso v višini 15 odstotkov vrednosti papirjev oziroma največ 410 evrov na leto.

Več smo pisali v Imate registrski račun? Prenesite račune, saj jih kmalu ne bo več! Preverite, kaj se vam v tem primeru najbolj izplača narediti z delnicami.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja