Go to Top

Študentsko plačilo počasi raste

Študentsko plačilo se je z novo minimalno urno postavko zvišalo za 0,42 EUR (neto). V zadnjem mesecu, odkar velja nova minimalna urna postavka, pa se je povišalo tudi okvirno študentsko plačilo za delo.

Informativni izračun plače

Študentsko plačilo za preprosta dela

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Izračun okvirnih urnih postavk  za študentsko delo temelji na podlagi vrnjenih vračunanih napotnic v letu 2020. Za preprosta dela so potrebne psihofizične sposobnosti. Okvirno študentsko plačilo za preprosta dela je povprečno 6,48 EUR bruto. V zadnjem mesecu se je okvirno študentsko plačilo za preprosta dela povišalo za 0,27 EUR.

Pod preprosta dela spadajo delo v proizvodnji, na bencinskem servisu, v avtopralnici, raznašanje letakov, čiščenje in ostala fizična dela. Med njimi je okvirno študentsko plačilo najvišje za selitve – 8,20 EUR bruto. To je 0,40 EUR več kot pred mesecem dni, najslabše pa je plačano delo na bencinskem servisu – 5,89 EUR.

V času tik pred povišanjem minimalne urne postavke, je za najslabše plačano preprosto delo veljalo polnjenje polic, z urno postavko 5,45 EUR. V zadnjem mesecu se je študentsko plačilo za najslabše plačano preprosto delo dvignilo za 0,44 EUR. Izračun okvirne urne postavke temelji na seštevku urnih postavk iz vrnjenih napotnic v roku enega leta – od 20. do 20. februarja. Minimalno študentsko postavko ureja Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del.

Informativni izračun dohodnine

Študentsko plačilo za strokovno delo višje od plačila za preprosto delo

Za strokovna dela je potrebna usposobljenost programov srednjih šol. Še pred enim mesecem so preprosta dela bila bolje plačana od strokovnih.  Le ta so povprečno plačana 6,57 EUR bruto, kar je za 0,38 EUR več kot pred enim mesecem. Sem spadajo administrativna dela, telefonski marketing, prodaja, strežba hrane in pijače, anketiranje, idr. Med njimi je najbolje plačano delo animatorja – 7.50 EUR bruto, najslabše pa receptorsko delo – 5.81 EUR bruto. Tik pred spremembo minimalne urne postavke za študentsko plačilo je za najbolje plačano strokovno delo veljalo delo hostese, z okvirnim plačilom 7,20 EUR, najslabše pa so bila plačana administrativna dela in prodaja – okvirno 5,72 EUR.

Ostanite na tekočem z novostmi – spremljajte prispevke, ki jih dnevno pripravljamo za vas:

Prijava na e-novice

Visoko strokovna dela plačana najbolje od vseh vrst del

Za visoko strokovna dela so potrebna strokovna znanja. Povprečna urna postavka za tovrstna dela je 8.40 EUR bruto oziroma 0,20 EUR več kot pred mesecem dni. Gre za organizacijska dela, programiranje, projektiranje, grafično oblikovanje, marketing, novinarska dela, inštrukcije, idr. Najbolje plačano je delo učitelja smučanja – 12.00 EUR bruto, najslabše pa delo pomočnika vzgojitelja, ki na uro študentom prinese 5.5 EUR bruto, kar je manj od povprečnega, okvirnega bruto plačila za strokovna dela, ki so izmed vseh vrst del najslabše plačana. Je pa tudi za 0,10 EUR več od okvirnega plačila za tovrstno delo pred mesecem dni.

Pravni nasvetKako dvig minimalne plače vpliva na študentsko plačilo

Zaradi dviga minimalne urne postavke za začasna in občasna dela, se je, kot pričakovano, plačilo najbolj povišalo med najslabše plačanimi deli, medtem ko plačilo za delo, ki je bilo najboljše plačano, po enem mesecu še vedno ostaja enako.

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja