Go to Top

Stopnja tveganja revščine se je ponovno znižala

Stopnja tveganja revščine (13,9 %) in stopnja tveganja socialne izključenosti (18,4 %) v Sloveniji sta bili v letu 2016 nižji kot v prejšnjem letu. Prva za 0,4 odstotne točke, druga za 0,8 odstotne točke, ugotavlja Statistični urad RS (SURS).

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Zakaj čakati na zaposlitev, če se lahko samozaposlite?

Več informacij

Po objavljenih podatkih za leto 2016 je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 13,9-odstotna. To pomeni, da je v Sloveniji živelo z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, približno 280.000 oseb, kar je 7.000 manj kot v prejšnjem letu. Glede na prejšnje leto se je število otrok pod pragom tveganja revščine znižalo za 11,9 odstotka. iz 54.000 otrok na približno 46.000 otrok.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so prepričani, da so k pozitivnemu trendu znižanja stopnje revščine med drugim pripomogle tudi spremembe zakonodaje pri socialnih transferjih. Kljub fiskalnim omejitvam je ministrstvo zagotovilo skupno več kot 33 milijonov evrov dodatnih sredstev za izboljšanje položaja družin. Poleg tega se je v letu 2016 zaposlilo 74.856 brezposelnih oseb, kar je največ v zadnjih 20 letih. Kje bodo delodajalci v prihodnjih šestih mesecih najpogosteje iskali delavce, smo pisali v prispevku Na voljo bodo številna nova delovna mesta. Seveda pa se lahko vsak odloči tudi za samozaposlitev oziroma za ustanovitev podjetja. Imeti morate le dobro idejo, kakovosten poslovni načrt in veliko mero vztrajnosti. Registracija podjetja pa je sicer na točki VEM Data brezplačna.

Spremembe pokojninskega zakona pa bodo v letošnjem letu 46.000 upokojencem s polno pokojninsko dobo zvišale pokojnino na 500 evrov mesečno, so še pojasnili na ministrstvu.

Prijava na izobraževanje

Stopnja tveganja revščine se bo zmanjševala tudi zaradi socialne aktivacije

stopnja tveganja revščine

Pri socialni aktivaciji gre za celovit pristop, ki naslavlja problematiko dolgotrajnih brezposelnih oseb in dolgotrajnih prejemnikov socialne pomoči. Od leta 2017 do leta 2022 bo financirana preko evropskih sredstev.

Programi socialne aktivacije bodo namenjeni osebam, ki se soočajo z dolgotrajno brezposelnostjo in največjo socialno izključenostjo. Ti imajo pogosto različne kompleksne socialne in zdravstvene težave, so ranljivi, pogosto marginalizirani in socialno izključeni ter so zaradi svojih situacij in lastnosti težko zaposljivi.

O programih socialne aktivacije smo že pisali:

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja