Go to Top

Poslovni načrt – zakaj je pomemben za podjetja?

Poslovni načrt je ključen del začetka vsake podjetniške poti. Brez njega ne gre. Poslovni načrt je tisti ključen element, ki razlikuje poslovno idejo od poslovne priložnosti, saj z njim preverimo kvaliteto naše poslovne ideje. Kako pa ga sestavimo? Na kaj moramo biti najbolj pozorni?

Ste že sestavili vaš poslovni načrt in ste pripravljeni na ustanovitev podjetja?  Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače

Poslovni načrt – kaj mora vsebovati?

Dober poslovni načrt bo seznanil osebo, ki ga prebere, z vsemi pomembnimi aspekti podjetja. To pomeni, da mora oseba po branju poslovnega načrta vedeti:

  • kdo je vpleten v vodstvo podjetja;
  • ali je podjetje s.p. ali d.o.o.;
  • kakšne izdelke oz. storitve podjetje ponuja;
  • kdo so ciljni kupci;
  • kdo so dobavitelji;
  • kakšne so razmere na trgu;
  • katera podjetja so glavna konkurenca;
  • kakšen je načrt trženja;
  • kakšen je finančni načrt bodočega poslovanja.

Z odgovorom na ta vprašanja lahko podjetnik predstavi svoje podjetja potencialnim investitorjem hkrati pa tudi preveri kvaliteto svoje poslovne ideje.

Ustanovite podjetje s pomočjo podjetja Data!

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Struktura poslovnega načrta

Vsak poslovni načrt mora vsebovati določene elemente. Ti so:

  1. Opis podjetja;
  2. Tržna analiza;
  3. Proizvodni načrt;
  4. Organizacijski načrt;
  5. Načrt trženja;
  6. Finančni načrt;
  7. Ocena tveganja.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Poslovni načrt – kaj mora vsebovati finančni del načrta?

V finančnem delu poslovnega načrta mora podjetnik odkriti finančne realnosti svojega posla. Izračunati mora kolikšen finančen uspeh potrebuje doseči, če želi ostati v poslu. To pomeni, da mora podjetnik vedeti kakšni so njegovi fiksni in variabilni stroški, ter pojasniti davčne posebnosti njegove dejavnosti. Fiksni stroški so na primer cena najema poslovnih prostorov in stroški kapitala. Pod variabilne stroške pa spadajo stroški za material, elektriko, itd.

V finančnem načrtu mora podjetnik tudi ugotoviti kakšno začetno investicijo potrebuje in koliko časa bo potreboval, da podjetje popolnoma zažene. Izbrati mora tudi ceno produktov oz. storitev in ugotoviti, koliko produktov oz. storitev mora prodati, da pokrije fiksne stroške ter koliko jih mora prodati, da začne delati dobiček.

Vse kar morate vedeti o normiranem s.p.-ju pred registracijo!

Poslovni načrt mora povedati tudi zgodbo podjetja

V poslovnih vodah ljudi zanima le kako se podjetja razlikujejo od konkurence ter kako bodo to dokazala potrošnikom. Poslovni načrt je prvi dokument v katerem podjetniki predstavijo svoje argumente in to naredijo v Načrtu trženja.

Imate ključno znanje ali sposobnosti, ki jih konkurenca ne premore? Ste si izmislili oglaševalsko kampanjo, ki bo pripeljala na tisoče strank na vaša vrata?  Nameravati ubrati povsem originalno tržno strategijo? Poslovni načrt mora biti mesto, kjer podjetniki odgovorijo na vsa ta vprašanja. Včasih je dobro imeti v mislih, da bodo dokument brali tudi potencialni investitorji, tako da naredite vse v svoji moči, da jih prepričate o kvaliteti vaše poslovne ideje!

Ste naredili poslovni načrt in ste pripravljeni na naslednji korak? Podjetje Data že 32 let pomaga podjetnikom začeti poslovno pot. S svojim računovodski servisom in ob pomoči naših finančnih, davčnih in pravnih svetovalcev, bomo poskrbeli, da bodo prvi koraki vaše podjetniške poti potekali brez zapletov. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si  in se naročite na posvetovanje.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice