Go to Top

Štiridnevni delovnik – zakonodaja naj bi bila nared marca!

Štiridnevni delovnik trenutno še nima pravne podlage v delovni zakonodaji, a to bi se lahko kmalu spremenilo. Kje že poznajo štiridnevni delovnik?

Odprtje podjetja na DATA točki – hitro in enostavno!

Štiridnevni delovnik in zakonodajo, ki bi to področje urejala in dopuščala naj bi pripravili do marca

Štiridnevni delovnik, ki se šteje kot polni delovni čas, do danes še ni imel pravne podlage v slovenski delovni zakonodaji, a to se naj bi kmalu spremenilo. Vlada napoveduje novo ureditev in zakonodajo. V pripravi so namreč nekatere novosti delovne zakonodaje. Med predlogi sta tudi dodatek za sobotno delo ter obvezna božičnica. Po napovedih ministra za delo pa bi naj bila zakonska podlaga za štiridnevni delovnik pripravljena do marca. Predlogi so, da bi lahko tudi trideseturni delovni teden štel za polni delovni čas.

Informativni izračun plače

Štiridnevni delovnik naj v konceptu ne bi pomenil znižanja plač zaposlenim

Štiridnevni delovnik morda zveni kot boniteta visoko tehnološkega kadra v Silicijevi dolini, vendar postaja tudi vse bolj evropska realnost. Štiridnevni delovnik predvideva bodisi štiri delovne dni po 10 ali 8 ur, kot tudi delo po 6 ur. Delodajalci lahko na ta način znižajo stroške dela in materiala. V osnovnem modelu naj bi delodajalec zmanjšal število delovnih dni v okviru polnega delovnega časa. Pri tem pa naj ne bi zmanjšal plač zaposlenim. To je bil tudi del preizkusa podjetja Microsoft na Japonskem. Zaposleni v omenjenem primeru so postali bolj učinkoviti pri porabi delovnega časa za sestanke. Delodajalec je beležil večje zadovoljstvo s strani zaposlenih. Predvsem se je zmanjšalo število odsotnosti iz dela. Produktivnost je bila višja za 40 %.

Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Je štiridnevni delovnik primeren za vsa podjetja?

Slabosti, ki jih naj bi štiridnevni delovnik prinesel so predvsem povezane z nekompatibilnostjo različnih poslovnih modelov s takšno razporeditvijo dela, dolgi dnevi in več stresa pri delu. Zaposleni pa znotraj krajšega delovnega časa ne bodo mogli izpolniti vseh zahtev.

Štiridnevni delovnik je že v veljavi v državah kot sta Nova Zelandija in Belgija. Pilotno ga izvajajo v tudi Združenem kraljestvu, ZDA, Španiji, Kanadi, na Švedskem, Islandiji in na Irskem. Med bolj poznanimi sta podjetji Kickstarter in Canon. Nekatera podjetja so ga uvedla permanentno, nekatera pilotno, tretji pa ga zaenkrat izvajajo sezonsko. Bo v Sloveniji do spremembe delovno-pravne zakonodaje prišlo v marcu?

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

Lažje do kadra?

Prednosti naj bi po analizi odtehtale slabosti, zaposleni pa naj bi pri takšnih delovnih mestih bili tudi bolj motivirani.  V določenih primerih je implementiran štiridnevni delovnik izboljšal zadrževanje usposobljenega kadra za delodajalce, ter zmanjšal občutek izgorelosti. Štiridnevni delovnik lahko tudi privabi bolj iskan kader, kar je dobra novica za zaposlovalce najbolj iskanih delovnih pozicij.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja