Go to Top

Število ustanovitev podjetij izrazito poraslo v zadnjem četrtletju! Kje?

Število ustanovitev podjetij in s.p.-jev še vedno nakazuje na močno gospodarsko rast, ki ni podlegla niti višji ceni energentov, kot tudi ne inflacijskim pritiskom. Število ustanovitev novih podjetij pa je bilo v zadnjem času bolj izrazito v določenih panogah. Katerih?

Ustanovite podjetje tudi vi! Pokličite 01/600-1530!

V decembru 2022 je bilo za skoraj 5 odstotkov več!

Število ustanovitev podjetij oz. samostojnih podjetnikov se je v zadnjem mesecu preteklega leta povečalo. V primerjavi z mesecem novembrom je bilo število ustanovitev višje za 4,8 %. Če primerjamo število ustanovitev podjetij z istim obdobjem v letu poprej pa je bilo povečanje za 1,5 odstotka. Statistični urad Republike Slovenije (Surs) je primerjal te podatke z podatki iz  leta 2015 in zaključil, da je bilo število ustanovitev v decembru 2022 višje za skoraj 20 odstotkov! Če tudi vi želite vplivati na število ustanovitev podjetij, lahko to uredimo pri nas na DATA točki! Opravite lahko registracijo s.p. ali ustanovitev d.o.o. Če niste prepričani, ali odpreti s.p. ali d.o.o., pa se lahko posvetujete z našimi podjetniškimi svetovalci. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Ta dva kontakta pa lahko uporabite, če potrebujete termin za registracijo podjetja!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Število ustanovitev podjetij in s.p.-jev je bilo izrazito višje v nekaterih panogah. Katerih?

Porast aktivnosti, ki najbolje odseva rastoče število ustanovitev podjetij, je najbolj prisotna v gradbeništvu. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je bilo število ustanovitev v gradbeni panogi višje za 13,1 % oz. za 13,2 % višje v primerjavi z istem četrtletjem leta 2021. Višje je bilo tudi v primerjavi z letom 2015. In to celo za 61,2 odstotka!

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Tudi v ostalih panogah je bilo več ustanovitev!

V zadnjem četrtletju leta 2022 je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem naraslo tudi število ustanovitev podjetij poraslo tudi v naslednjih panogah:

  • trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil (za 0,9 %);
  • gostinstvo (za 3,8 %);
  • finančne, zavarovalniške, poslovanje z nepremičninami, strokovne in druge poslovne dejavnosti (za 1,1 %);
  • izobraževanje, zdravstvo, socialno varstvo, kultura in druge storitve, razen dejavnosti članskih organizacij (za 3,2 %).

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja