Go to Top

Število gospodarskih družb: V četrt stoletja skoraj petkrat več

Število gospodarskih družb je v minulega četrt stoletja v samostojni državi ves čas raslo, ugotavljajo statistiki na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Za leto 2015 je namreč letna poročila predložilo že 65.214 družb, kar je več kot dvakrat toliko kot leta 1994 (takrat jih je predložilo 30.941) in bistveno več kot je leta 1991, ko je predložilo računovodske izkaze o finančnem poslovanju  (13.309 podjetij).

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Ste še vedno med tistimi, ki samo razmišljajo o registraciji lastnega podjetja? Pridružite se nam na skupinskem svetovanju, kjer vam bomo povedali vse, kar morate vedeti preden zgrabite novo priložnost!

Več informacij

Število gospodarskih družb večje tudi zaradi poenostavitev postopkov

O gospodarski aktivnosti v zadnjih 25 letih smo sicer že pisali tudi v prispevku Ob dnevu državnosti: Slovenija v 25. letih skozi podjetništvo.

V tem prispevku smo pisali tudi o tem, kako je država z uvedbo točk Vse na enem mestu pospešila in poenostavila ustanovitev podjetja, že odkar točke VEM obstajajo, pa jo imamo tudi v podjetju Data. Na naši točki VEM je ustanovitev podjetja hitra, enostavna in brezplačna, naši svetovalci pa se za vsakega podjetnika trudijo, da je njegov vstop v podjetništvo čim bolj preprost in prijeten.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Šele julija 1993 je začel veljati prvi slovenski Zakon o gospodarskih družbah – danes je v veljavi Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki je bil nazadnje popravljen lani. Ta zakon je takrat tudi prvič predpisal, da se morajo pri vodenju računovodstva podjetja opirati na Slovenske računovodske standarde. Podjetja so zato morala do konca leta 1993 uskladiti svoje računovodske evidence, to pa je pomenilo, da je bilo leto 1993 leto dvojnih obračunov.

Prijava na izobraževanje

Ob prelomu tisočletja, leta 2001, je bilo v Sloveniji 37.210 gospodarskih družb in leta 2007 48.781. V nasprotju s tem, da je število gospodarskih družb naraščalo, pa se je, razen leta 2007, zmanjševalo število zaposlenih na podlagi delovnih ur. Leta 1991 je bilo zaposlenih 593.625, nato je bilo tako leta 1994 in 2001 okoli 475 tisoč zaposlenih ter je do leta 2007 naraslo na skoraj pol milijona zaposlenih. Vendar pa je – kljub temu, da je število gospodarskih družb vedno večje – do lani število zaposlenih upadlo na 444.839.

 

Manj zaposlenih in rast prihodkov = večja dodana vrednost na zaposlenega

število gospodarskih družb

Sorazmerno z upadom števila zaposlenih pa se je gibala dodana vrednost na zaposlenega – od leta 1994 do lani je narasla iz 13.339 evrov na 41.124 evrov na zaposlenega. Plače zaposlenih so v istem obdobju narasle iz v povprečju 586 evrov na 1.504 evrov.

Prijava na izobraževanje

Slovenska podjetja so bila iz leta v leto v zadnjega četrt stoletja vedno bolj uspešna; to kažejo predvsem prihodki od prodaje in višina izgube oziroma dobička.

Leta 1994 je čista izguba vseh podjetij skupaj znašala 239 milijonov evrov, lani so slovenska podjetja pridelala milijardo in 640 milijonov evrov dobička. Res pa je, da je bil dobiček še leta 2007 več kot še enkrat tolikšen, saj je znašal 3 milijarde in 438 milijonov evrov. Ob vsem tem ni zanemarljivo dejstvo, da se v primerjavi z letom 1991 bistveno več čistih prihodkov od prodaje v slovenskih podjetjih ustvari na tujih trgih – leta 1991 jih je bilo z izvozom ustvarjenih 13,5 odstotka, lani pa že 37 odstotkov.

Po četrt stoletja več podjetij, več izvoza, več prihodkov.

Klikni in deli

Na Ajpesu tako ugotavljajo, da je »slovensko gospodarstvo v 25 letih samostojne države zelo napredovalo«, hkrati pa ocenjujejo, da se po »letih krize gradi tudi na bolj trdnih temeljih«.

Ko se boste tudi vi odločili za registracijo podjetja, to najbolj enostavno storite tako, da nas pokličete na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si ter rezervirate svoj termin za skok v podjetništvo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja