Go to Top

Ste samostojni podjetnik in ste dobili ponudbo za zaposlitev?

Na naši VEM-točki se pogosto oglasijo samostojni podjetniki (s.p.), ki so se znašli v situaciji, ko so prejeli ponudbo za zaposlitev. Z bodočim delodajalcem se dogovarjajo o podpisu Pogodbe o zaposlitvi in se znajdejo v dilemi, kaj storiti.

Ste samostojni podjetnik in ste dobili ponudbo za zaposlitev?Zaposlitev za polni delovni čas

Samostojni podjetnik oziroma bodoči delojemalec ima na izbiro dve možnosti:

  • Zapre s.p. in se zaposli v delodajalčevem podjetju. V primeru zaprtja s.p. ravna takole.
  • Zaposli se v delodajalčevem podjetju. Delodajalec ga nato prijavi v sistem obveznega socialnega zavarovanja (pokojninskega in invalidskega zavarovanja), podjetnik pa se en dan prej odjavi iz zavarovanja, ki ga je plačeval ob statusu samostojnega podjetnika.

Postopek odjave in prijave v sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Postopek odjave iz zavarovanja za samostojne podjetnike lahko samostojni podjetnik opravi tudi na naši VEM-točki. Pri tem potrebuje podpisano Pogodbo o zaposlitvi in M1-obrazec, s katerim se je ob registraciji s.p., prijavil v zavarovanje.

S.p. postane nosilec dopolnilne dejavnosti (t.i. popoldanski s.p.) in lahko nadaljuje z opravljanjem dejavnosti podjetja. Finančno upravo RS (FURS) mora obvestiti, da je postal popoldanski s.p. in tako bo po novem plačeval pavšalne prispevke za zavarovanje.

Zaposlitev in samozaposlitev?

Zaposlitev za polovični delovni čas

Na naši VEM-točki smo imeli tudi nekaj primerov, ko je samostojni podjetnik z bodočim delodajalcem podpisal Pogodbo o zaposlitvi za 20 urni delavnik. V tem primeru se je moral delojemalec za polovični delovni čas prek svojega s.p.-ja prijaviti v zavarovanje za preostalih 20 ur, kolikor mu je zmanjkalo do polnega zavarovanja (40 ur tedensko).  Prek s.p. bo plačeval prispevke za 20-urni delovni čas.

Tudi v tem primeru lahko samostojni podjetnik postopek odjave iz zavarovanja in prijave v zavarovanje na 20 ur opravi na VEM-točki. Za postopek potrebuje podpisano Pogodbo o zaposlitvi in M1-obrazec, potrdilo o prijavi v zavarovanje na s.p., ki ga je dobil, ko je registriral podjetje.

Kako ravnati v primeru prekinitve pogodbe?

V primeru, da s.p. prekine sodelovanje z delodajalcem, se postopek na VEM-točki ponovi v obratni smeri. Odjavi iz zavarovanja s.p. za 20 ur zavarovanja sledi prijava na zavarovanje za 40 ur.

Registracija podjetja – VEM točka

Vsi, ki vas zanima več informacij glede prehajanja iz s.p. v popoldanski s.p. in obratno oziroma vas zanima, kaj se vam bolj splača-zaposlitev ali samostojna podjetniška pot,  vabljeni na seminar Zaposlitev ali samozaposlitev?

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Bogdana Rejc


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja