Go to Top

Ste oddali vlogo za potrditev vezane knjige računov?

V skladu Zakonom o davčen postopku morajo vsi  zavezanci za davek, ki na podlagi davčnih in drugih predpisov vodijo poslovne knjige in evidence ter izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju brez uporabe ustreznega računalniškega programa oziroma elektronske naprave (z revizijsko sledjo o izdanih računih), uporabljati račune iz posebne vezane knjige računov, ki jo pridobijo v prosti prodaji, pred njeno uporabo pa jo mora potrdi davčni organ.

V preteklih tednih so se izvajale predvsem preventivne aktivnosti, v katerih so bili kršitelji opozorjeni na nepravilnosti in seznanjeni s predpisanimi globami za prekrške ob nepravilni uporabi vezane knjige računov.  Več o temu smo pisali tukaj.

Med najpogostejše ugotovljenimi nepravilnostmi je bila tudi izdaja računov iz nepotrjenih vezanih knjig računov.

Ste oddali vlogo za potrditev vezane knjige računov?Zavezanci, za katere je predpisano vlaganje davčnih obračunov, napovedi in drugih vlog oziroma obrazcev morajo vezane knjige računov obvezno elektronsko potrditi preko portala eDavki:

  • vse pravne osebe;
  • vsi samostojni podjetniki posamezniki;
  • fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost in so dolžne predlagati obračune davkov v elektronski obliki;
  • fizične osebe, ki so dolžne predlagati obračune davkov v elektronski obliki.

Ostali zavezanci lahko Vlogo za potrditev vezane knjige računov oddajo tudi osebno na finančnem uradu.

Vlogo za potrditev vezane knjige računov najdete tukaj.

Elektronsko potrjevanje vezane knjige računov prek portala eDavki je možno  z novim obrazcem NF-VKRPotrdilo. Za potrjevanje vezane knjige računov zavezanci, ki niso zakoniti zastopniki, potrebujejo pooblastilo za obrazec NF-VKRPotrdilo (Potrjevanje vezane knjige računov).

Preberite tudi:

V kolikor bi se radi želeli sami naučiti voditi svoje poslovne knjige, vas vabimo na naš seminar Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja