Go to Top

Statistiki januarja zabeležili mesečno in letno znižanje cen

Cene padajo že vso leto, zaradi padanja cen naftnih derivatov, pa statistiki pričakujejo nadaljnje znižanje cen. Po podatkih Statističnega urada RS so se cene v januarju na letni ravni znižale za pol odstotka, na mesečni pa za 1,4 odstotka.

»V enem letu se je blago pocenilo za 0,9 odstotka, storitve pa so se podražile za 0,3 odstotka,« pojasnjujejo na Sursu.

izobraževanje

Preselite svojo trgovino v oblake! S spletno trgovino lahko dosežete veliko več kupcev kot s fizično, kjer vas omejuje fizična oddaljenost.

Več informacij

Januarja so se cene na letni ravni najbolj znižale prevozu (za 4,5 odstotka), sledi rekreacija in kultura, stanovanja in stanovanjska oprema ter zdravje. Zvišale pa so se cene komunikacije (za 5,3 odstotka), gostinskih in nastanitvenih storitev, raznovrstnemu blagu, hrani in brezalkoholnim pijačam, oblačilom, obutvi, alkoholnim pijačam, tobaku in izobraževanju.

znižanje cen

Na celotno deflacijo je najbolj vplivalo znižanje cen naftnih derivatov, nekaj malega pa tudi znižanje cen počitniških paketov ter nižje cene letalskega potniškega prevoza, rabljenih osebnih avtomobilov in plina. Blažile so jo višje cene telefonskih in internetnih storitev ter višje cene sadja in električne energije.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Mesečno znižanje cen posledica razprodaj in cenejših naftnih derivatov

Januarja 2016 so bile cene v povprečju za 1,4 odstotka nižje kot decembra lani. K temu so največ prispevale za 14,2 odstotka nižje cene oblačil in za 12,8 odstotka nižje cene obutve, ki so jih trgovci znižali zaradi sezonskih razprodaj. Tudi januarja so se zniževale cene naftnih derivatov (tekočih goriv za 14,6 odstotka, pogonskih goriv za 4,8 odstotka). Podražila se je le zelenjava (za 4,3 odstotka).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja