Go to Top

Spremembe na REK obrazcih za dohodke od januarja 2017 dalje

Poznate spremembe na REK obrazcih? Za dohodke od 1. januarja 2017 dalje se v vseh rubrikah M poroča tudi znesek osnove za obračun prispevkov.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Na kaj pa morate biti ob vodenju poslovnih knjig pozorni normiranci?

Več informacij

Od 1. januarja leots na REK obrazcih poročajo tudi podatki za oblikovanje prijave podatkov o osnovah in spremembe teh podatkov. Podatki se sporočajo ob vsakem izplačilu dohodka iz delovnega razmerja, od katerega so obračunani prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, hkrati s poročanjem o dohodku oziroma obračunu prispevkov v REK-1 obrazcu, pišejo na Finančni upravi RS (Furs).

Prijava na izobraževanje

Spremembe na REK obrazcih

Spremembe na REK obrazcihPravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu določa, da se za dohodke, ki se nanašajo na obdobje od 1. 1. 2017 dalje, v vseh rubrikah M poroča tudi znesek osnove za obračun prispevkov.

Uvaja pa se tudi bolj enostaven način poročanja popravkov in se omogoča poročanje popravkov oz. poračunov plač za preteklo obdobje v tekočem obračunu.

Potrebujete davčni nasvet izkušenega strokovnjaka? Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Prijava na izobraževanje

Za lažje poročanje popravkov za pretekla obdobja (najbolj pogost primer je, da se pri tekoči plači poračuna bolniška odsotnost za pretekli mesec, ker npr. delavec prinese bolniški list po že izvedenem obračunu plač) je v poljih M omogočen vnos »datuma od in datuma do« glede na dejansko obdobje, na katerega se posamezen poračun dohodka nanaša.

Poznate spremembe na REK obrazcih? Za dohodke od 1. januarja 2017 dalje se v vseh rubrikah poroča tudi znesek osnove za obračun prispevkov.

Klikni in deli

V ta namen je odstranjena zahteva glede ujemanja z obdobjem na REK obrazcu (polje 011), kar pomeni, da bo znotraj enega REK obrazca možno poročati podatke za več različnih obdobij od 1. januarja 2017 dalje. Rešitev se lahko uporablja zgolj za poročanje popravkov, ne pa tudi za prva izplačila plač za posamezen mesec, še opozarjajo na Fursu.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Vpisuje se tudi znesek nadomestila

V polje M02, kamor izplačevalci vpisujejo podatke o nadomestilih plač, se za dohodke vpisuje tudi znesek nadomestila. Na ta način bo zagotovljeno, da se bodo podatki o osnovi za prispevke, ki se za davčne namene izkazuje v polju A062, lahko primerjali s podatki v poljih M01-M10, še pišejo v sporočilu za javnost.

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja