Go to Top

Spletne prevare ponovno vse pogostejše! Bodite pazljivi!

Spletne prevare

Spletne prevare so v zadnjih dveh letih vedno pogostejše. Kakšne so »v porastu« v zadnjem času? Kaj storiti v primeru, da smo žrtev spletnih prevar?

Odprtje s.p. na Dati je hitro in enostavno!

Med najpogostejše spletne prevare sodi »phishing«

Ena izmed pogostejših spletnih prevar je t.i. phishing. Gre za »ribarjenje podatkov«. V takšnih primerih spletni goljufi želijo izkoristiti za pridobitev vaših osebnih podatkov. To so na primer številke kreditnih kartic, uporabniška imena in gesla, digitalna potrdila ipd. Več o phisingu smo sicer pisali v članku Phishing – pazite se spletnih goljufov.

Z našim kalkulatorjem si lahko izračunate plačo!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Spletne prevare, povezane s kriptovalutami, v porastu

V zadnjem času so v porastu spletne prevare, povezane z lažnimi naložbami v kriptovalute. Privlačne so postale, ker obljubljajo velike donose, kar pa znajo spletni goljufi spretno izkoristiti. Ker so spletne prevare, povezane s kriptovalutami v porastu, so v Združenju bank Slovenije pripravili nekaj koristnih napotkov, kako takšne spletne prevare prepoznati ter kako se pred njimi zaščititi. Strnimo jih v nekaj alinej:

  • preden se lotite naložbe v kriptovalute, skrbno raziščite in preverite vse dejstva;
  • preverite verodostojnost in varnost spletne strani (v nasprotnem primeru lahko poslan denar izgubite za vedno);
  • bodite previdni pri posameznikih, ki ste jih spoznali na družbenih omrežjih in vas želijo prepričati v vlaganje;
  • pred naložbo raziščite ozadje projekta (kdo stoji za projektom).

V kolikor ste pa bili žrtev spletne prevare (bodisi zlorabe ali kraje na spletu), to čimprej sporočite policiji. Hitreje kot boste ukrepali, večja je verjetnost, da se goljufijo še da izslediti in jo odkriti.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Spletne prevare – v zadnjem času pogoste tudi »ljubezenske spletne prevare«

Na spletni strani Varni na internetu izpostavljajo najbolj pogoste spletne prevare. Poleg prevar, povezanih s kriptovalutami, so zelo pogoste tudi elektronske pošte, kjer vas izsiljujejo, da so vam vdrli v računalnik. Veliko je tudi neobičajnih telefonskih klicev iz tujine, izsiljevalskih virusov ter ljubezenskih prevar. Sploh t.i. ljubezenske spletne prevare so bile nedavno aktualne. Nedolgo nazaj je policija v Mariboru namreč obravnavala dva primera takšnih spletnih prevar. Starejši gospe sta bili prepričani, da si preko spleta dopisujeta z zdravnikom v tujini, ki potrebuje denar za vrnitev domov. Pri tem sta bili skupno oškodovani za 10.000 evrov. V takšnih primerih je potrebno čimprej prijaviti spletne prevare policije, saj to vpliva na možnost povrnitve denarja. V kolikor so prijave spletnih prevar komaj čez nekaj mesecev, je možnost za povrnitev denarja manjša.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja