Go to Top

Spletna prodaja: Katerim kupcem je potrebno izdati račun?

Spletna prodaja: Katerim kupcem je potrebno izdati račun?Vsak davčni zavezanec mora zagotoviti, da je za opravljeno dobavo blaga ali storitev izdan račun. Obveznost izdajanja računov določa 81. člen ZDDV-1, po katerem mora vsak davčni zavezanec zagotoviti, da je za dobavo, opravljeno za plačilo, izdan račun.

Ste vedeli, da so predvidene visoke globe za neobveščanje kupcev o obveznem prevzemu računa? Preberite tukaj.

Rok izdaje računa

Razmišljate o izdelavi spletne trgovine? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Po Zakonu o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) je določen rok izdaje računa in sicer mora zavezanec izdati račun najkasneje v trenutku, ko sta izpolnjena dva pogoja, in sicer ko je prejeto plačilo z gotovino in opravljena dobava blaga oziroma storitve.

Pri internetni prodaji, plačani s strani kupca (končnega potrošnika) z npr. plačilno/kreditno kartico pred opravljeno dobavo, mora biti torej račun izdan najkasneje ob dobavi. V praksi bo praviloma izdan račun ob pošiljanju blaga kupcu, oziroma ko bo blago odpremljeno. Ko bo izdan račun, ga je treba potrditi.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Predplačilo

Če je izdan račun za predplačilo, torej ko je prejeto naročilo in opravljeno plačilo s kreditno/plačilno kartico, je treba račun za predplačilo potrditi. Račun za predplačilo je treba obvezno izdati, če je kupec davčni zavezanec za DDV. Če je kupec fizična oseba, ki ni davčni zavezanec, izdaja računa za predplačilo z ZDDV-1 ni predpisana.

Razmišljate, da bi svoje izdelke prodajali preko spleta? Preberite več v prispevku.

Več informacij o tem, kaj potrebuje dobra spletna stran oziroma spletna trgovina, dobite na brezplačnem seminarju Učinkovit spletni nastop.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja