Go to Top

Soočanje s konflikti na delovnem mestu

Na delovnem mestu preživite veliko časa, zato se boste slej ko prej morali soočiti s konflikti. Ti se pojavljajo povsod, v družini, med prijatelji in na delovnem mestu. Potrebno jih je znati rešiti, brez večjega stresa in izgube morale. Posledično bo poslovanje vašega podjetja veliko boljše.

Bodite pripravljeni govoriti o stvareh, ki vas motijo. Sčasoma se moteče stvari naberejo in bo konflikt le še večji, če ne rešujete težav sproti. Priznajte svoj Soočanje s konflikti na delovnem mestudel krivde v takih situacijah in premislite o svojih dejanjih.

Ne odlašajte s pogovorom o konfliktu. Prej, ko boste priznali, da obstaja, prej bo ta rešen. Vse se da urediti s mirnim pogovorom.

Najdite mirno mesto in ne razrešujte konfliktov na javnem mestu. Nihče ni rad osramočen pred sodelavci, kar bo le še poslabšalo situacijo. Neutralen, miren in zaseben prostor je pravi za pogovor o situaciji.

Spremljajte govorico telesa svojega sogovornika. Prav tako bodite pozorni na svojo. Ohranjajte očesni stik, sprostite svoje vratne mišice. Govorite v nevtralnem tonu in ne povzdigujte glasu.

Delite svoje misli in čustva. Večina konfliktov namreč nastane zaradi težav, ki niso povezane z delom samim.

Opredelite problem, s svojimi opažanji in pričami.

Poslušajte tudi drugo plat zgodbe. Aktivno poslušajte in poskušajte razumeti situacijo z vseh plati. Vprašajte za mnenja drugih.

Najdite rešitev skupaj in se dogovorite o njeni izvedbi. Vprašajte se, kako bi se lahko v prihodnje izognili podobnim konfliktom.

Zahvalite se in opravičite, če je to potrebno.

Svojim zaposlenim ste dolžni zagotoviti usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja