Go to Top

Službeno kolo – lahko podjetjem prinese davčne olajšave?

Službeno kolo je v zadnjih letih postalo stalnica podjetij. To še posebej velja za tista, kjer delo zahteva potovanje po mestnih središčih. Še bolj zanimivo je električno službeno kolo, saj ta prinaša podjetjem tudi določene davčne ugodnosti pri investiciji. Koliko pa te znašajo?

Podjetniki! Iščete pomoč na področju davkov? Ali pa ste v procesu ustanovitve podjetja? Obrnite se na davčne svetovalce podjetja Data. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa kar obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Dejavnosti, kjer je službeno kolo običajno osnovno sredstvo

Glede na dejavnost podjetja je mogoče hitro ugotoviti v katerih je običajno, da se službeno kolo znajde med osnovnimi sredstvi. Poštna in kurirska dejavnost je med najočitnejšimi dejavnostmi, vsekakor pa to ni pravilo. Podjetja skladno s svojim potrebami opravijo investicijo v službeno kolo. Z njim zaposleni lažje potujejo predvsem v mestnih središčih, gostih naseljih, znotraj industrijskih con, itd. Prav tako je tak prevoz ustrezen za potovanja med poslovnimi enotami podjetja, če ima podjetje več lokacij znotraj določenega kraja oziroma mesta.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Davčna olajšava za investicijo

Podjetja in podjetniki, ki svojo davčno osnovno ugotavljajo na podlagi dejanskih stroškov in odhodkov, lahko od nabavne vrednosti električnega kolesa izračunajo in uveljavljajo davčno olajšavo. To pomeni, da službeno kolo vpliva na znižanje davčne osnove za plačilo davka od dobička. Ob tem je potrebno vedeti, da obstajajo omejitve. Zavezanci lahko uveljavljajo olajšavo le, če električno službeno kolo nima več kot 250 W moči in se ta prekine, če kolesar preneha poganjati pedala. Kolo tudi ne sme ne dosegati hitrosti večje od 25 km/h. Višina davčne olajšave znaša 40 odstotkov od nabavne vrednosti električnega kolesa.

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Ali je službeno kolo ugodnost zaposlenega?

Da. V kolikor delodajalec službeno kolo da na voljo zaposlenemu tudi za zasebne namene, potem se ta ugodnost šteje kot boniteta. Ker ne gre za osebno motorno vozilo na električni pogon žal vrednost bonitete ni nič, kot določa 2. a odstavek 43. člena Zakona o dohodnini (Zdoh-2).

Zato je potrebno izračunati višino bonitete po splošnem pravilu. Po prvem odstavku tega istega člena Zdoh-2 to predstavlja primerljivo tržno ceno. Če te cene ni mogoče ugotoviti, se izračunajo pripadajoči stroški za službeno kolo in ta znesek predstavlja davčno osnovo za obračun prispevkov in davka/dohodnine. Boniteta zaposlenega za službeno kolo predstavlja davčno priznan strošek delodajalca, kot druge bonitete. Delodajalec ima poleg navedenega tudi davčno priznane stroške iz naslova amortizacije. Službeno kolo se amortizira po najvišji dovoljeni (za davčne namene) stopnji 20 odstotkov (33. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ZDDPO-2).

Ste podajate v podjetniške vode? V podjetju Data vam lahko pomagamo na vsakem koraku, od računovodstva do pravnih in finančnih svetovalcev. Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na strokovno posvetovanje!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja