Go to Top

Slovenski startupi lani zbrali 140 milijonov dolarjev

Zagonskim podjetjem slovenskih ustanoviteljev je lani doma in v tujini uspelo zbrati rekordnih 140 milijonov dolarjev kapitala, kažejo podatki skupnosti Silicijevi vrtički. Slovenski startupi so največ kapitala (80 milijonov dolarjev) zbrali s prvo javno ponudbo kriptožetonov (ICO).

>>> Imate tudi vi inovativno idejo, ki bi jo radi uresničili v lastnem podjetju? Registracija podjetjaustanovitev s. p. ali ustanovitev d. o. o. – se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Celoten postopek in dokumentacijo natančno predstavimo na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

slovenski startupiSlovenski startupi so od leta 2005 zbrali že več kot 500 milijonov dolarjev kapitala. Če se je leta 2005 številka ustavila pri milijonu, je leta 2015 dosegla 132 milijonov dolarjev, leta 2016 pa nekoliko upadla – to leto je slovenskih startupom uspelo zbrati 95 milijonov dolarjev kapitala. Lani pa je vsota zbranega kapitala dosegla rekordno raven.

Za startupe bo podobno uspešno kot lansko verjetno tudi letošnje leto. Po podatkih skupnosti Silicijevi vrtički, so ta namreč v prvem četrtletju leta 2018 zbrali že 40 milijonov dolarjev kapitala.

>>> Podjetniki začetniki, spoznajte vse vaše (davčne) obveznosti in si ustrezno organizirajte poslovanje. Pridružite se nam na izobraževanjih Na kaj moram biti pozoren kot normiranec? in Abeceda poslovanja.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Slovenski startupi lani rekordno

Lani so slovenski startupi skupaj zbranih rekordnih 140 milijonov dolarjev, kar je skoraj 50 milijonov več kot leto prej, kažejo podatki združenja Silicijevi vrtički, ki povezuje slovenske startupe.

Večina kapitala v Slovenijo še vedno pride iz tujine, samo štiri odstotke je domačega kapitala. Iz ZDA je lani prišlo 34 milijonov dolarjev, EU 11,5 milijona dolarjev, iz Slovenije nekaj več kot šest milijonov dolarjev in Azije 1,5 milijona dolarjev. Preostal kapital je bil zbran z množičnim financiranjem (crowdfunding) in ICO.

>>> Ne spreglejte! Na voljo so subvencije za start-upe!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja