Go to Top

Slovenska podjetja zaposlujejo!

V juniju 2015 je bilo po podatkih Statističnega urada RS približno 2.200 več delovno aktivnih oseb kot maja. Delo ima trenutno več kot 807 tisoč oseb. Dve tretjini delovno aktivnih – 67 odstotkov –  je moških, tretjina pa žensk (33 odstotkov). Glede na junij 2014 se je število delovno aktivnih glede na statistične podatke povečalo za dobrega pol odstotka.

Največ delovno aktivnih so na novo zaposlila podjetja, ki se ukvarjajo s predelovalnimi dejavnostmi (približno 700), skupno število zaposlenih v predelovalnih dejavnostih pa se je povzpelo na okoli 180.600. Več zaposlenih kot maja imajo predvsem podjetja, ki proizvajajo kovinske izdelke (brez strojev in naprav), najbolj pa se je zmanjšalo število delovno aktivnih oseb v proizvodnji motornih vozil in prikolic. Junija lani je bilo v predelovalnih aktivnostih za 1,4 odstotka manj delovno aktivnih oseb.

Slovenska podjetja zaposlujejo!

Stopnja registrirane brezposelnosti padla na 12 odstotkov

Med majem in junijem 2015 je stopnja registrirane brezposelnosti padla za 0,3 odstotne točke, na 12 odstotkov. V Sloveniji je tako trenutno registriranih 110.245 brezposelnih oseb.

Registrirana brezposelnost se je znižala v vseh statističnih regijah, razen v posavski. V posavski statistični regiji je brezposelnost ostala enaka in je 13,7 odstotka. Najbolj se je stopnja registrirane brezposelnosti znižala v pomurski statistični regiji, na 18,3 odstotka, vendar je še vedno najvišja med vsemi deli države. Kljub največjemu znižanju je bilo v njej registrirano brezposelnih več kot 8.900 oseb. Najmanj brezposelnih je sicer registriranih v gorenjski statistični regiji.

Enako kot v maju se je stopnja registrirane brezposelnosti med moškimi znižala bolj kot med ženskami, in sicer med moškimi za 0,3 odstotne točke (na 10,7 odstotka), med ženske pa za 0,2 odstotne točke (na 13,6 odstotka).

Povprečna stopnja registrirane brezposelnosti v prvi polovici letošnjega leta pa je znašala 12,7 odstotka.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja