Go to Top

Se zavedate pomena intelektualne lastnine?

Intelektualno lastnino marsikdo (torej večina) obravnava kot še en pravniški nebodigatreba, ki se nas ne tiče kaj prida. V resnici gre za precej pomembnejši pojem, kot si marsikdo misli. V članku boste na kratko izvedeli, kaj intelektualna lastnina sploh je in njen pomen za običajnega človeka, podrobnejše pa bo pojem predstavljen na letošnjih 7. Dnevih podjetništva.

Se zavedate pomena intelektualne lastnine?Zakaj je smiselno zaščiti poslovno zamisel ali idejo?

Inovativno poslovno zamisel ali idejo  je smiselno zaščititi kot intelektualno lastnino. Prava vrednost ideje se izkaže le, ko jo pravno zaščitite, saj si vendarle ne želite, da bi si vaše dolgoletno delo in napore prilastil nekdo drug.

Z zaščito intelektualne lastnine tako priznani kot njen lastnik, drugim preprečite njeno nepooblaščeno uporabo (ali bolje rečeno krajo) in od nje imate konec koncev lahko dobiček.

Prijava na Dneve podjetništva

Podkategorije intelektualne lastnine

Intelektualna lastnina za mnoge predstavlja patentiranje, ki je razumljivo daleč najbolj poznano. V resnici gre le za eno izmed podkategorij in oblik zaščite. Najprej bomo predstavili podkategorije in sicer so to:

  • industrijska lastnina: izumi (patenti), blagovne znamke, industrijski modeli, nove sorte rastlin in geografske označbe porekla;
  • umetniška dela, zaščitena z avtorsko pravico: izvirna dela na področju književnosti, umetnosti, glasbe, televizijskih oddaj, programske opreme, podatkovnih zbirk, arhitekturnih modelov, oglaševanja in večpredstavnosti;
  • poslovne strategije: poslovne skrivnosti, znanje, sporazumi o zaupnosti in hitra proizvodnja.

Oblike zaščite

Po določilih Svetovne organizacije za intelektualno lastnino ločimo vrste intelektualne lastnine na

  • patente – s patentiranjem svojega izuma lahko za določeno obdobje (odvisno od vrste izuma) preprečite, da tretje osebe izdelujejo, uporabljajo ali prodajajo vaš izum;
  • blagovne znamke – z blagovno znamko lahko zaščitite ime proizvoda in preprečite, da bi druga podjetja prodajala vaš proizvod z istim imenom;
  • avtorske pravice – z njimi kot avtor dela nadzorujete proizvodnjo, distribucijo, predstavitev ali izvedbo svojega dela. Avtorske pravice se dodelijo samodejno in uradna prijava ni potrebna. Znak za avtorske pravice lahko uporabljate takoj.

Več o zaščiti avtorskih pravic, blagovnih znamk in patentiranju ter podobnih tematikah pa izveste na predavanju na 7. Dnevih podjetništva!
Prijava na Dneve podjetništva

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja