Go to Top

Še niste prijavili odprtega računa v tujini? Furs bo na preži!

Še niste prijavili odprtega računa v tujini? To morate storiti v osmih dneh po odprtju! Namreč, Finančna uprava RS (Furs) bo od letos dalje na podlagi avtomatične izmenjave informacij prejemala podatke o finančnih računih, ki jih imate rezidenti RS odprte v tujini. Ali je to prvi znak konca davčnih oaz?

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Če imate v tujini odprt depozitni račun (poslovni, čekovni, varčevalni itd.), bo Furs prejel tudi podatek o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na finančni račun med koledarskim letom. Seznam držav, ki so pristopile k izmenjavi informacij o finančnih računih, najdete tukaj.

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

Odprt račun  v tujini morate v osmih dneh od odprtja prijaviti finančnemu uradu.

Plačilni račun je namenjen izvrševanju plačilnih transakcij. Prijaviti je treba odprt plačilni račun v tujini – kjerkoli po svetu, izven Slovenije, pišejo v pogostih vprašanjih in odgovorih glede odprtih plačilnih računov v tujini na Fursu.

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Še niste prijavili odprtega računa v tujini

Katere račune iz tujine morate prijaviti Fursu?

  • Plačilni račun v tujini je treba prijaviti tudi, če je zavezanec oddal napoved za odmero dohodnine.
  • Prav tako mora študent, ki odpre plačilni račun v tujini le za namene nakazovanja štipendije, tak račun prijaviti.
  • Tudi če ima zavezanec plačilni račun v tujini odprt le za namene plačevanja stroškov, za npr. počitniško hiško na Hrvaškem, mora tak račun prijaviti.
  • Plačilni račun v tujini, preko katerega zavezanec že več let ni posloval, je potrebno prijavit.
  • Tudi plačilni račun v tujini, na katerem ni obdavčljivih dohodkov, morate prijaviti.
  • V primeru, da sta lastnika računa sta zavezanec in njegova soproga, morata oba prijaviti račun. V tem primeru je potrebno izpolniti dva obrazca DR-02, v katerih se navede isti plačilni račun iz tujine. To pa ne velja, kadar je lastnik računa eden, drugi pa je samo pooblaščen za ta račun.

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Na seznamu tudi države, ki slovijo kot davčne oaze

Na seznamu držav so se znašle tudi nekatere, ki so slovele kot davčne oaze, kot so Švica, Sejšeli, Ciper. Če je ta novost eden izmed ukrepov, s katerimi bodo preprečevali “uporabnost” tako imenovanih davčnih oaz, so na Fursu povedalibo  “omenjena mednarodna izmenjava informacij gotovo predstavljala pomembno orodje boja proti davčnim utajam, ki se vršijo preko davčnih oaz, saj bo odpravljala netransparentno poslovanje”.

Davčne oaze so države oziroma otoki, ki slovijo po ohlapni zakonodaji ter slepoti za poreklo denarja in zgodovino ustanoviteljev, ki vlagajo v tamkajšnje banke oziroma ustanavljajo (navidezna) podjetja. Katere države slovijo kot “off shore” podjetja?

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja