Go to Top

S. p. in nega otroka: kdo plača bolniško?

Veste, koga po žepu udari “bolniška”, če je samostojni podjetnik doma zaradi bolezni svojega otroka (tj. nega otroka)? Ko gre s. p. sam na bolniško, je zadeva za njegov posel lahko precej tvegana in mu povzroči izpad dohodkov, a ko s. p. ne more poslovati zaradi nege otroke, mu nadomestilo za bolniško odsotnost krije država oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, prav tako kot vsakemu zaposlenemu.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kaj so prednosti in kaj slabosti samozaposlitve? Preverite na enem mestu!

Več informacij

Samozaposlene osebe in osebe, ki samostojno opravljajo dejavnost (denimo samostojni novinarji, samozaposleni v kulturi …) imajo pri nadomestilih za bolniško odsotnost zaradi bolezni svojih otrok (Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) jo imenuje nega družinskega člana) enake pravice kot redno zaposleni. To velja za vse osebe, ki si same plačujejo prispevke za socialno varnost.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Nadomestilo znaša 80 odstotkov od osnove, za osnovo pa se upošteva povprečna osnova za plačilo prispevkov v preteklem koledarskem letu. Nadomestilo pa velja za:

  • največ sedem delovnih dni za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti,
  • največ 15 delovnih dni za otroke do sedmega leta starost,
  • starejšega duševno in telesno prizadetega otroka.

Kaj mora narediti s. p., da dobi nakazilo od ZZZS?

S. p. mora v tem primeru od osebnega zdravnika pridobiti potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela (obrazec BOL) in ga poslati na finančno upravo, kjer izpolnijo hrbtno stran obrazca. Ko ZZZS prejme pravilno izpolnjen obrazec, morate tja, če to delate prvič, posredovati tudi podatek o številki osebnega računa in nazivu banke. Potrebovali pa bodo tudi izavo o uveljavljanju olajšav pri izračunu dohodnine za vzdrževane družinske člane. Ko je dokumentacija popolna, vas čaka nakazilo v roku 15 dni. Podrobneje si lahko preberete v Uveljavljanje pravice do nadomestila samostojnih zavezancev.

nega otroka

Kdaj še s. p.-ju odsotnost iz zdravstvenih razlogov krije ZZZS?

Znano je, da si samostojni podjetniki težje privoščijo iti na bolniško kot redno zaposleni. Čas, ko so bolniško odsotni, pomeni, da ne morejo poslovati in ne morejo imeti dohodkov, ker so sami svoj delodajalec pa tudi nadomestila za bolniško odsotnost v višini 80 odstotkov za prvih 30 dni odsotnosti zaradi iste bolezni ni.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Zakon pa določa, da imajo zavarovanci pravico do nadomestila plače za čas zadržanosti od dela iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, poleg tega, da so odsotni zaradi nege družinskega člana, še, če gre za presaditev živega tkiva ali organov v korist druge osebe, dajanja krvi, izolacije ali spremstva, ki jih odredi zdravnik, in tudi, ko se poškodujejo pri organiziranih javnih delih, gasilskih, gorskih in drugih reševalnih akcijah.

V vseh ostalih primerih pa samostojni podjetniki lahko uveljavljajo refundacijo boleznine od 31. delovnega dne, ko so odsotni in ne morejo poslovati zaradi iste bolezni oziroma poškodbe, dalje. Več smo pisali v Povračilo boleznine tudi za s. p. po petih tednih!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kdo ima pravico do nadomestila plače za bolniško zadržanost z dela?

Pravico do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja imajo zavarovanci, ki so v delovnem razmerju, osebe, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost in si sami plačujejo prispevke, družbeniki osebnih družb, družbeniki družb z omejeno odgovornostjo in ustanovitelji zavodov, vrhunski športniki in vrhunski šahisti, rejniki ter kmetje, če so za to pravico zavarovani, pod določenimi pogoji pa tudi brezposelne osebe.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vse višine denarnih nadomestil za bolniško odsotnost

Višina nadomestila plače v času bolniške odsotnosti je odvisna od osnove za nadomestilo, razloga in trajanja začasne zadržanosti od dela ter načina določitve vrednosti.

Če vas zanima postopek uveljavljanja pravice do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela, kliknite tu, če vas zanima pa Postopek ugotavljanja začasne zadržanosti od dela, pa kliknite tukaj.

Morda vas zanima tudi:

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja