Go to Top

S. p. in d. o. o. lahko poslujejo na podlagi enostavnega, dvostavnega ali “normiranega” knjigovodstva

S. p. in d. o. o. lahko poslujejo na podlagi enostavnega, dvostavnega ali “normiranega” knjigovodstva. Poznate pogoje poslovanja, prednosti in razlike vseh oblik?

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kaj je bistvena razlika med normirancem in tistimi, ki poslujejo na podlagi dejanskih stroškov?

Več informacij

Bodoči podjetniki se lahko ob registraciji podjetja odločijo, da bodo vodili knjige po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva ali pa bodo imeli status normiranca.

Prijava na izobraževanje Na kaj moram biti pozoren kot normiranec

Normirani s. p. in d. o. o.

Najpomembnejših odločitev oseb ob registraciji podjetja je ugotavljanje davčne osnove – opravljanje dejavnosti dejanskih prihodkov in odhodkov ali pa opravljanje dejavnosti na podlagi normiranih odhodkov. To odločitev morajo vsi podjetniki sprejeti že ob registraciji ali pa najpozneje v osmih dneh od vpisa v Poslovni register Slovenije.

Normirancem S. p. in d. o. o.ni potrebno voditi poslovnih knjig za ugotavljanje davčne osnove, morajo pa voditi knjige izdanih računov, obračun prispevkov in plač ter oddajati predpisane obrazce.  Vse o tem, na kaj normiranec ne sme pozabiti ter komu se to najbolj splača biti (običajno gre za opravljanje dejavnosti z nizkimi stroški) ter omejitvah za normirance boste izvedeli na seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec.

Pisali pa smo tudi že o:

Preverite tudi informativni izračun za normirance, ki vam omogoča ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Informativni izračun za normirance 2016

Kdo vodi knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva?

Če ima podjetnik:

  • povprečno tri zaposlene;
  • letne prihodke do 50.000 evrov;
  • povprečno vrednost aktive, izračunane kot polovico seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, do 25.000 evrov;

potem ustreza pogojem poslovanja po sistemu enostavnega knjigovodstva. Spomnimo, pri enostavnem knjigovodstvu se vsak znesek zabeleži samo enkrat.

izobraževanje

Davčni obračun za normirance

Normiranci, oddati morate davčni obračun in določiti zavarovalno osnovo za prihodnje poslovno leto!

Več informacij

Kdo vodi knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva?

Običajno se za dvostavno knjigovodstvo s. p.-ji ne odločajo, a ga izkušeni računovodje priporočajo tudi samostojnim podjetnikom, ki imajo večji obseg poslovanja. Če podjetje sprva vodi knjige po načelih enostavnega knjigovodstva, kasneje pa želi to spremeniti, naj spomnimo, da je prehod možen, a morajo tega podjetniki na Furs sporočili (s posebnim obrazcem). Več v Prehajanje iz enostavnega v dvostavno knjigovodstvo in obratno.

Če podjetnik dosega dva izmed treh zgoraj navedenih kriterijev, mora začeti poslovne knjige voditi po načelih dvostavnega knjigovodstva.

Prijava na delavnico Davčni obračun za normirance

VEM točka DATA vas v svoje poslovne prostore vabi tudi pozimi! Naši referenti vam bodo pomagali pri registraciji podjetja ter drugih računovodskih, finančnih in davčnih zagatah! Zagotovite si svoj termin za posvet na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja