Go to Top

Rok za oddajo davčnega obračuna se bliža

V petek, 31. marca 2017, se izteče skrajni rok za oddajo davčnega obračuna. Gre za oddajo davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej) za leto 2016 ter rok za oddajo davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) za isto časovno obdobje.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Na Abecedi poslovanja dobite vse informacije na enem mestu.

Več informacij

Zaključna poročila, ki jih morajo oddati vsa podjetja in vsi podjetniki za preteklo poslovno leto (to je lahko tudi drugačno od koledarskega) je skupni izraz za oddajo:

  • računovodskih izkazov s prilogami in pojasnili (oddaja preko portala AJPES) in
  • davčnih obračunov (oddaja preko portala eDavki).

Pisali smo o tem, kaj točno je bilanca stanja in kaj izkaz poslovnega izida ter kaj se zgodi, če letnega poročila ne oddate. Slednjega vam ne priporočamo, saj so globe visoke.

Prijava na izobraževanje

Rok za oddajo davčnega obračuna za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost

rok za oddajo davčnega obračuna

Davčni obračun so dolžne predložiti vse fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, vključno z nosilci osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov (in dejanskih ali normiranih odhodkov).

Preberite še: Kmečka gospodinjstva, če ste prešla na pavšalno ugotavljanje davčne osnove od dohodka, pozor!

Davčni obračun predložijo obvezno v elektronski obliki, in sicer preko sistema eDavki.  Lahko pa zavezanci davčni obračun pripravijo tudi s pomočjo podpornega programa Silvester Fineus. Na voljo na spletnih straneh Finančne uprave RS (FURS). Rok za oddajo davčnega obračuna pa je 31. marec.

Prijava na izobraževanje

Če imate kot normiranec pri digitalnem oddajanju davčnega obračuna težave, priporočamo v branje prispevek o pogostih zapletih in priporočenih rešitvah. Vse ostale informacije pa tisti, ki poslujete na podlagi normiranih odhodkov, dobite na seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec.

Prav tako je treba do 31. marca priglasiti morebitne spremembe načina ugotavljanja davčne osnove. In sicer tako, da se v obrazcu obračuna v Prilogi 1 ustrezno označi del VII. – Sprememba načina ugotavljanja davčne osnove v naslednjem obračunu.

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Rok za oddajo davčnega obračuna za pravne osebe

V petek se izteče tudi zakonski rok za oddajo davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za preteklo leto. Obračun morajo do navedenega roka predložiti davčni zavezanci, ki imajo davčno obdobje enako koledarskemu letu. Poleg domačih pravnih oseb morajo davčni obračun do navedenega roka predložiti tudi pravne osebe tujega prava, če so v letu 2016 v celoti ali delno opravljale dejavnost oziroma posle v Sloveniji ali če so imele kraj dejanskega delovanja poslovodstva v Sloveniji, razlagajo na FURS.

Prijava na izobraževanje

Davčni obračun morajo zavezanci vložiti v elektronski obliki (eDavki) ali s pomočjo podpornega programa Silvester Pelias, ki je na voljo na spletnih straneh Fursa. Tam je objavljena tudi xml. shema.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja