Go to Top

Reševanje sporov med ponudniki in potrošniki bo po novem dražje

Reševanje sporov med ponudniki in potrošniki bo po novem dražjeVlada RS je določila besedilo predloga Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. Vlada želi, da bi potrošniki in ponudniki domače in čezmejne spore v klasični in spletni trgovini reševali hitro, cenovno dostopno, enostavno in učinkovito.

Bodo na boljšem ponudniki ali potrošniki?

Z izvensodnim reševanjem potrošniških sporov želi Vlada okrepiti pravno varnost ponudnikov in potrošnikov. Potrošnikom bo omogočena večja dostopnost do pravnega varstva, zavezanost ponudnikov k izvensodnim reševanjem potrošniških sporov pa po eni strani sicer lahko poveča njihove stroške poslovanja, vendar po drugi strani krepi zaupanje potrošnikov, tako pa povpraševanje po izdelkih in storitvah, ter na ta način ponudnikom prinaša primerjalne prednosti na trgu.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Se bo število sporov zmanjšalo?

Pričakuje se, da bo ukrep s postopnim zmanjševanjem števila sporov, ki se bodo reševali pred rednimi sodišči, ugoden tudi za razbremenitev sodišč.
Predlog zakona ureja splošna pravila postopkov izven sodnega reševanja potrošniških sporov ter pogoje in načela, ki jih morajo pri svojem delovanju izpolnjevati izvajalci ne glede na to, ali je njihov ustanovitelj država, ali oseba zasebnega prava.

Nadzor nad delovanjem bo izvajalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ste se znašli v pravni dilemi? Pišite nam!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Predpisi, ki urejajo potrošniško kreditiranje, plačilne storitve in sisteme, investicijske sklade in družbe za upravljanje, elektronske komunikacije, poštne storitve in energetiko, sicer že urejajo postopke izvensodnega reševanja potrošniških sporov, vendar bodo spremenjeni, ker določbe niso v celoti usklajene s predlogom zakona.

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja