Go to Top

Registracija živilskega obrata – se vaša dejavnost navezuje na prehrano?

Registracija živilskega obrata – preveriti ali je vaša dejavnost morebiti podvržena obveznosti registracije živilskega obrata. Registracija živilskega obrata je ključni korak za vse podjetnike, ki opravljajo dejavnost proizvodnje, predelave ali prodaje hrane. Ta postopek zagotavlja, da obrat izpolnjuje vse zakonske in zdravstvene zahteve, kar je bistvenega pomena za zagotavljanje varnosti in kakovosti živil. Potrebujete pomoč pri postopku registracije živilskega obrata? Obrnite se na naše pravne strokovnjake. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali pokličite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Registracija živilskega obrata – se vaša dejavnost navezuje na prehrano?

Kot subjekt, ki opravlja dejavnost, ki vključuje prehrano, morate preveriti ali je vaša dejavnost morebiti podvržena obveznosti registracije živilskega obrata. Registracija živilskega obrata je ključni korak za vse podjetnike s področja proizvodnje, predelave ali prodaje hrane. Ta postopek zagotavlja, da obrat izpolnjuje vse zakonske in zdravstvene zahteve, kar je bistvenega pomena za zagotavljanje varnosti in kakovosti živil. Registracija živilskega obrata omogoča nadzor in sledljivost, kar prispeva k varstvu potrošnikov ter omogoča podjetjem lažje poslovanje in dostop do trga.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Registracija živilskega obrata – kdo so zavezanci za vpis?

Vsi subjekti, ki so nosilci živilske dejavnosti – torej vse pravne osebe, samostojni podjetniki in tudi fizične osebe so zavezani k registraciji živilskega obrata oz. k vpisu v primeru, če opravljajo katero od spodaj naštetih dejavnosti:

  • uvoz/izvoz, proizvodnja, predelava, pakiranje, skladiščenje, prevoz, distribucija, dajanje v promet živil neživalskega izvora,
  • prodaja (na drobno, na debelo, na tržnici, na stojnici, internetno, po pošti),
  • gostinske dejavnosti (restavracije, gostilne, okrepčevalnice, slaščičarne in kavarne, začasni gostinski obrati, turistične kmetije, priprava in dostava jedi (catering), vključno z obrati, ki strežejo pijače,
  • dejavnosti v institucionalnih obratih prehrane (bolnišnicah, šolah, vrtcih, zavodih, in domovih, vključno s prehrano pri varstvu otrok),
  • dejavnosti v obratih za prehrano na delu,
  • dejavnosti v povezavi s prehranskimi dopolnili in živili za posebne prehranske namene oziroma zdravstvene namene.

Kilometrina 2024

Registracija živilskega obrata – kdaj ni potrebna?

Registracija živilskega obrata ni potrebna v primerih, kadar se dejavnost navezuje na proizvodnjo za domačo uporabo ali pa zgolj za priložnostne aktivnosti (prim.: šolske prireditve, dobrodelne prireditve itd.).

Dnevnice 2024

Registracija živilskega obrata – rok za registracijo

Registracijo živilskega obrata morajo zavezanci opraviti najkasneje v 15 dneh pred pričetkom izvajanje dejavnosti.

Prispevki za s.p. za 2024

Registracija živilskega obrata – kaj pa v primerih prehranskih dopolnil in živil za posebne skupnosti?

Registracija živilskega obrata v primerih, kadar nosilec določene živilske dejavnosti opravlja dejavnost v povezavi s prehranskimi dopolnili ali živili za posebne skupine, poteka drugače kot v zgoraj navedenih primerih. Registracija takšnega živilskega obrata se opravi pri Zdravstvenem inšpektoratu RS.

Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Obrnite se na naše svetovalce, ki vam bodo pomagali pri postopku ustanovitve s.p. ali d.o.o.. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja