Go to Top

Račune v tujini ima 14.200 Slovencev

Finančna uprava je prejela podatke o fizičnih in pravnih osebah, ki so rezidenti Slovenije in imajo odprte finančne račune v tujini. Gre za 14.202 slovenskih zavezancev, večinoma fizičnih oseb. Med njimi so tudi davčni dolžniki in zavezanci, ki se doma uvrščajo v najnižji dohodninski razred. Eden od teh ima na računu v eni od tujih držav skoraj 7,6 milijona evrov.

>>> Razmišljate, da bi odprli svoje podjetje? Kljub temu, da je registracija s. p. povsem preprosta, priporočamo, da se pred tem dobro pozanimate o prednostih in slabostih samozaposlitve.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Vse slovenske fizične osebe imajo na finančnih računih v tujini za 312,4 milijona evrov. Med temi je skoraj dve petini takšnih, ki se uvrščajo v prvi dohodninski razred in torej njihovi prihodki ne presegajo 850 evrov bruto na mesec. Rekorder med tistimi, ki doma prijavljajo najnižje možne dohodke, ima na računu v tujini skoraj 7,6 milijona evrov.

Te podatke so na finančni upravi izluščili iz informacij, ki so jih konec lanskega septembra prejeli iz držav, podpisnic sporazuma pod okriljem OECD. V prvi avtomatični izmenjavi tovrstnih informacij je sodelovalo približno 50 držav. Sicer pa jih je sporazum podpisalo 98, zato se bo v bodoče število sodelujočih držav še povečalo. Nekatere so si namreč izborile enoletno prehodno obdobje.

>>> Dohodke iz tujine je treba napovedati

Slovenski zavezanci imajo v tujini 23.021 finančnih računov

Skupaj imajo slovenski zavezanci v tujini 23.021 finančnih računov. Od teh jih je v slovenski davčni register vpisanih le 8,6 odstotka. A na Fursu pojasnjujejo, da v skladu z zakonom o finančni upravi vseh tudi ni treba vpisati v register in jih torej zavezanci o njih niso dolžni obveščati.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Največ podatkov o imetnikih računov so prejeli s Hrvaške (7430). Sledijo Nemčija (6288), Italija (4757) in Avstrija (1409). Slednja je sicer ena od držav, ki so si tako kot denimo tudi Švica izborile enoletno prehodno obdobje, zato je tokrat poslala le delne podatke in bo v celoti začela poročati septembra letos.

Račune v tujini imajo tudi davčni dolžniki

Med 14.149 zavezanci, za katere so na Fursu prejeli podatke o računih v tujini, jih je 105 davčnih dolžnikov. Njihov dolg presega 1.500 evrov. Od tega je 44 dolžnikov prijavilo račune v tujini.

Za dolžnike se bo ob upoštevanju že uvedenih ukrepov davčne izvršbe uvedel postopek mednarodne upravne pomoči oziroma se bo pripravilo ustrezno zaprosilo za izterjavo, so pojasnili na Fursu.

>>> Če tudi vas mika dodaten zaslužek, se oglasite na našem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Kaj bo Furs naredil s prejetimi podatki?

Furs bo prejete podatke, ki se navezujejo na račune v tujini, za vsakega zavezanca posebej primerjal s podatki v svojih registrih.

račune v tujini

V primeru razhajanj bo zavezance pozval k razjasnitvi zadev in k prijavi nenapovedanih prihodkov in drugih podatkov za nazaj. V primeru ugotovljenih kršitev pa bo izrekel globe.

Te se gibljejo med 200 in 1200 evri za fizične osebe, med 800 in 10.000 evri za samostojne podjetnike ter med 1200 in 30.000 evri za pravne osebe.

Zavezanci se globi lahko izognejo s samoprijavo, so še povedali na Fursu. V njej lahko za nazaj napovejo vse dohodke iz tujine in sporočijo ostale informacije (npr. svoje račune v tujini). Samoprijavo morajo predložiti še preden jih kontaktira Furs.

Komentarjev (2)

  • Zvonko Prosen 26. Aprila 2018 - 12:22 Odgovori

    FURS in Slovensko gospodarsko pravo …….. sta glavna krivca , da Slovenci odpiramo podjetja in bančne račune v tujini.Podjetniki smo delo pošteno opravili in dolžnost kupcev naših storitev v EVROPI je bila da račune plačajo.Zaradi nesposobnosti Slovenskega sodstva in pravnikov nam tuji kupci računov niso plačali.Niti nam domači naročniki in kupci niso plačali računov, ker so naša sodišča nesposobna opravljati svojega dela.
    Zato Slovenski podjetniki odpiramo podjetja v tujini in delamo po mednarodnem davčnem pravu.Slovenska oblast nam naj naredi normalne pogoje za poslovovanje………. pa se vrnemo domov.!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Nada Cadez 26. Aprila 2018 - 12:29 Odgovori

    mi nimamo racuna v davcnih oazah ampak smo zaradi neplacevanja dolznikov propadli.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja