Go to Top

Prodaja preko družabnih omrežij: uredite splošne pogoje!

Tudi prodaja preko družabnih omrežij je v minulih letih med podjetnike pritegnila predvsem veliko posameznic, ki se ukvarjajo s prodajo novih ali rabljenih oblačil in modnih dodatkov. Ne glede na to, da nimajo fizične trgovine ali klasične spletne trgovine, morajo spoštovati vsa pravila iz Zakona o varstvu potrošnikov (ZVpot) glede prodaje na daljavo.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Se boste tudi vi razvoja svojega novega posla najprej lotili preko družabnih omrežij? Na našem seminarju spregovorimo tudi o tem!

Več informacij

Tudi prodaja preko družabnih omrežij je prodajo na daljavo, opozarjajo v naši pravni službi

Potrebujete pravno pomoč pri poslovanju? Pripravimo vam tudi ustrezne splošne pogoje za vašo spletno prodajo!
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Prodaja preko družabnih omrežij namreč sodi med prodajo na daljavo oziroma za sklepanje pogodb na daljavo. Pri tem pa mora potrošnik:

  • še preden se sklene pogodba izvedeti, na katerem naslovu podjetje dejansko opravlja dejavnost, telefonsko številko, številko telefaksa in naslov elektronske pošte podjetja,
  • naslov sedeža podjetja,
  • vse o stroških za komuniciranje preko izbranega komunikacijskega kanala,
  • vse o pogojih, rokih in postopkih za odstop od pogodbe (tj. prodaje) sklenjene na daljavo,
  • vse o stroških vračila blaga,
  • neobstoju pravice do odstopa od pogodbe v določenih situacijah v skladu z zakonodajo,
  • obstoju kodeksa ravnanja,
  • mininalnem trajanju obveznosti potrošnika, če je to potrebno,
  • možnosti izvensodnega reševanja sporov in drugih pravnih sredstvih, če je to potrebno.

Prijava na izobraževanje

Prodaja preko družabnih omrežij zahteva nekaj priprav!

Vse to velja za vse pogodbe, ki so sklenjene na daljavo oziroma za vse prodaje na daljavo, ne glede na način, kako so opravljene – preko družabnih omrežij, spletne trgovine, kataloga, telefona. Splošni pogoji so v vseh teh primerih nujni oziroma nujno je, da vse te informacije potrošnik dobi, preden se odloči za nakup. Več o tem, kako je imeti spletno trgovino, smo že pisali tudi v prispevku Spletna trgovina – ima jo lahko vsak, a le redki imajo zanjo dovolj znanja. Tudi prodaja preko družabnih omrežij torej zahteva splošne pogoje.

 prodaja preko druzabnih omrezij

 

Običajno podjetja vse našteto vključijo v splošne pogoje, ki jih pripnejo v svojo spletno trgovino na spletni strani. Ker torej prodaja preko družabnih omrežij poteka podobno, pa bi lahko splošne pogoje na primer vključili v zavihek, kjer navedete druge podatke o izvajalcu te prodaje (pod “about”, “o nas”, “info”).  Več o pogojih smo že pisali tudi v Spletna trgovina in pogoji poslovanja (1. del) in Spletna trgovina in pogoji poslovanja (2. del).

Prodaja preko družabnih omrežij z d. o. o., s. p. ali ODD?

Verjetno se boste, preden bo prodaja preko družabnih omrežij postala vaš posel, odločili za registracijo podjetja ali samostojne dejavnosti. Vendar pa lahko preko spleta prodajate tudi z registracijo osebne dopolnilne dejavnosti. Kaj pa Slovenci sploh najraje nakupujemo preko spleta?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja