Go to Top

Šestina podjetij v EU prodaja prek spleta, v Sloveniji še več

Vsako šesto podjetje s sedežem v EU in najmanj desetimi zaposlenimi je lani prejemalo naročila tudi prek spleta ali aplikacij, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Prodaja prek spleta pa je v slovenskih podjetjih še bolj razširjenja – vsako peto je namreč na ta način spletno poslovalo.

>>> Če tudi vi svoje izdelke prodajate prek spleta, ne pozabite spoštovati vseh predpisanih pravil, ki veljajo tudi za prodajo prek družabnih omrežij. Seveda morate pred tem poskrbeti tudi za ustanovitev podjetja oziroma registracijo vaše dejavnosti. Prek spleta namreč lahko prodajate tudi z registracijo osebne dopolnilne dejavnosti. <<<

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Prodaja prek spleta omogoča podjetjem širitev prek nacionalnih meja ter doseganje strank neodvisno od svoje geografske lege. Evropska komisija si je postavila za cilj ustvariti digitalni notranji trg, na katerem bo spletno trgovanje potekalo prav tako nemoteno kot prodaja v običajni trgovini znotraj vsake države.

>>> Kaj Slovenci najraje kupujemo prek spleta?

Prodaja prek spleta v večini znotraj države

prodaja prek spletaMed podjetji, ki so prodajala tudi prek spleta, so skoraj vsa (97 odstotkov) prodajala v svoji lastni državi. Manj kot polovica (44 odstotkov) tudi v druge države članice. Več kot četrtina (28 odstotkov) pa tudi v države izven EU.

Pri prodaji v druge države članice EU so najbolj dejavna podjetja s Cipra (71 odstotkov) in Avstrije (69 odstotkov). Nad povprečjem – to je za celotno EU pri 44 odstotkih – pa so tudi slovenska podjetja (51 odstotkov).

Največ težav zaradi visokih stroškov pošiljanja

Večina evropskih podjetij ni poročala o težavah pri spletni prodaji. Kot največjo oviro za še večjo navzočnost na spletu so sicer podjetniki izpostavili visoke stroške pošiljanja ter vračila blaga . Če potrebujete pomoč pri postavitvi spletne trgovine oziroma ustrezni predstavitvi vašega podjetja na spletu, vam nudimo marketinško svetovanje.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Prodaja prek spleta najbolj razširjena na Irskem in Švedskem

Med državami članicami se je spletne prodaje v letu 2016 posluževalo največ podjetij na Irskem (26 odstotkov), Švedskem (25 odstotkov) in Danskem (24 odstotkov). Na nasprotni strani lestvice so Romunija, Bolgarija in Poljska. Slovenija je z 20-odstotnim deležem nad povprečjem.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja