Go to Top

Prodaja na stojnici: Obeta se poostren nadzor

Tržni inšpektorat RS bo začel s poostrenim nadzorom prodajalcev na premičnih stojnicah ob cesti. Obcestna prodaja sadja in zelenjave se namreč v spomladanskem času močno poveča. Zato opozarjamo, kako mora biti prodaja na stojnici ustrezno urejena.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi tudi vi radi preverili, če je vaša poslovna ideja dobičkonosna?

Več informacij

Prodaja na stojnici mora biti ustrezno registrirana

Za prodajo na stojnici morate imeti registrirano ustrezno dejavnost iz Standardne klasifikacije dejavnosti (2008). Najpogosteje je to eno izmed spodnjih dejavnosti:

  • 47.810 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki
  • 47.820 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah s tekstilijami in obutvijo
  • 47.890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom (sem sodi prodaja preprog, knjig, igrač, okraskov …)

Prijava na izobraževanje

Standardna klasifikacija dejavnosti je na prvi pogled morda res dolg in težko razumljiv dokument, a ni potrebno, da se mučite sami. Pri izbiri dejavnosti vašega podjetja vam namreč pomagajo referenti Datine VEM točke.

Prodaja na premičnih stojnicah

prodaja naOseba, ki na stojnici prodaja, mora biti ustrezno statusno organizirana, pri tem pa mora izpolnjevati tudi pogoje, kot jih določa Zakon o trgovin (ZT-1). Ta pravi, da mora trgovec za prodajo blaga na premičnih stojnicah, prodajo s prodajnimi avtomati in potujočo prodajalno pridobiti pisno soglasje lastnika ali pooblaščenega upravljavca prostora, na katerem se prodaja blago. V pisnem soglasju morata biti določena prostor in časovni termin prodaje blaga.

Soglasje pa morda dati tudi lokalna skupnost. Ta v svojem aktu določi prostor, kjer se blago lahko prodaja na tak način. Minimalne tehnične pogoje za prodajo na stojnici pa določa Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti.

Na Inšpektoratu zato opozarjajo, da mora biti prodaja sadja in zelenjave na premičnih stojnicah ob cestah ustrezno urejena. Še posebej izpostavljajo, da si je za ta način prodaje poleg soglasja lastnika potrebno pridobiti tudi pisno soglasje lokalne skupnosti.

Morda vas zanima tudi, kje bodo inšpektorji letos še dejavni? Pisali pa smo tudi o delovnopravnih področjih, ki bodo pod drobnogledom.

Prijava na izobraževanje

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na [email protected] ter se dogovorite za individualni termin!

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja