Go to Top

Prodaja kozmetike: Kakšni so pogoji?

Prodaja kozmetike utegne biti dobičkonosen posel. Lahko se odločite, da jo boste izdelovali sami, lahko pa ste le posrednik in torej v lastni drogeriji prodajate uvožene kozmetične izdelke. Če vas mika, da bi z njimi zaslužili kakšen dodaten evro, lahko vašo poslovno idejo najprej preverite na našem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Ko boste prepričani, da imate dovolj potencialnih kupcev, lahko ustrezno registrirate dejavnost. Kakšni so pogoji za to?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Vas zanima prodaja kozmetike? Za kaj morate poskrbeti, preden registrirate podjetje, katerega dejavnost bo prodaja kozmetike?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Kako mora biti urejena prodaja kozmetike?

Prvi pogoj, da boste lahko prodajali kozmetiko v skladu z zakonodajo, je ustanovitev podjetja. Najpogostejši obliki sta ustanovitev s. p. in ustanovitev d. o. o.. Katera oblika je za vas primernejša, se lahko pozanimate na brezplačnem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja. Postopek za ustanovitev podjetja pa se enostavno opravi na VEM točki Data.

Izbira ustreznih dejavnosti

prodaja kozmetikeSledi izbira ustreznih dejavnosti, ki jih boste opravljali v vašem podjetju. Veste, zakaj morate ob registraciji podjetja izbrati dejavnosti iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008)? Pri izbiri vam bo seveda pomagal referent na Datini VEM točki, kljub temu pa v nadaljevanju navajamo nekaj možnosti.

  • Če bi kozmetične izdelke uvažali in odkupovali, bi bili posrednik. Registrirati bi morali dejavnost s šifro 46.180 Specializirano posredništvo pri prodaji drugih določenih izdelkov.
  • Če bi imeli trgovino na debelo, torej da bi kozmetiko prodajali drogerijam, bi morali registrirati dejavnost s šifro 46.450 Trgovina na debelo s parfumi in kozmetiko.
  • Če bi imeli lastno trgovino oziroma drogerijo, bi bila za vas ustrezna dejavnost s šifro 47.750 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s kozmetičnimi in toaletnimi izdelki.
  • Če pa bi vaša prodaja kozmetike potekala tudi preko spleta, bi morali registrirati dejavnost s šifro 47.910 Trgovina na drobno po pošti ali po internetu.

Razširjena je tudi prodaja kozmetike, ki jo posameznik izdela sam. Za to je treba registrirati dejavnost s šifro 20.420 Proizvodnja parfumov in toaletnih sredstev. Tovrstni domači proizvodi pa morajo biti, preden so dani na trg, ustrezno priglašeni. Dejavnost odgovorna oseba priglasi na posebnem obrazcu Uradu RS za kemikalije. Medtem ko se kozmetični izdelek elektronsko priglasi Evropski komisiji.

Prodaja kozmetike na družabnih omrežjih

Prodaja prek spleta je danes skoraj za vsakega podjetnika obvezna, če je seveda to, glede na naravo njegovih izdelkov, možno. Četudi nimate spletne trgovine, lahko prodajate prek družabnih omrežij. Gre za t. i. prodajo na daljavo, za katero morate prav tako upoštevati vse predpisane pogoje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja