Go to Top

Kako zmanjšati stroške položnic pri plačevanju obveznih prispevkov?

Vsak mesec morajo osebe z dejavnostjo plačati štiri različne prispevke za socialno varnost in še akontacijo dohodnine (če znesek akontacije ne presega 400 evrov, se ta plača v trimesečnih obrokih). Mesečno to pomeni pet položnic oziroma 60 položnic na leto.

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Na eni položnici se lahko združijo tista plačila, ki se nanašajo na isto javnofinančno blagajno oziroma imajo isti račun – IBAN. Osebe z dejavnostjo morajo mesečno plačati trem različnim javnofinančnim blagajnam:

To pomeni, da je mogoče zmanjšati stroške položnic tako, da mesečno namesto petih različnih položnic izpolnite le tri in si tako zmanjšate stroške provizije bank.

Potrebujete pomoč pri davčni optimizaciji? Pišite nam!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Kako zmanjšati stroške položnic?

Obvezno je treba izpolniti ločena plačilna naloga za ZPIZ in ZZZS. Na tretjem plačilnem nalogu, ki je namenjen proračunu Republike Slovenije, pa lahko zavezanci združijo akontacijo dohodnine, prispevek za starševsko varstvo in prispevek za zaposlovanje.

Spodaj je prikazan primer plačilnega naloga za združitev treh različnih postavk. Zavezanci morajo biti pozorni zlasti na sklic SI19 DŠ-99996, ki omogoča, da z enim plačilnim nalogom poravnajo vse davke v okviru posameznega prejemnika sredstev. S tem ko zavezanci vpišejo v plačilni nalog to referenco (sklic), prostovoljno dopustijo, da se s plačilom pokrivajo najstarejše davčne obveznosti po datumu zapadlosti. Če želijo pokriti točno določene davčne obveznosti, ne svetujemo uporabe splošnega sklica 99996, ampak za vsako vrsto davka poseben plačilni nalog.

Združitev akontacije dohodnine, prispevka za starševsko varstvo in prispevka za zaposlovanje na enem plačilnem nalogu:

Prispevki za socialno varnost: Kako zmanjšati stroške položnic?

Vir: www.fu.gov.si

Razmišljate o odprtju popoldanskega s.p. in vas zanima, koliko znašajo obvezni prispevki? Preberite tukaj.

Več informacij o obveznih prispevkih, ki jih plačujejo podjetniki dobite na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Komentarjev (3)

  • Peter Pečenko 30. Julija 2015 - 7:57 Odgovori

    ali ste popolnoma prepričani, da je možno združit ti dve položnici (prispevek za zaposlovanje in prispevek za starševsko varstvo) ?!
    To je sicer včasih bilo res možno in smo delali, vendar je bilo lansko leto izrecno rečeno, da je treba položnici ločit.
    Ker gre praktično za drobiž (1,66€ na položnico) jaz plačam obe položnici (ločeno) za štiri mesece v naprej.

    • Anja Grahek 30. Julija 2015 - 9:21 Odgovori

      Pozdravljeni,

      na isti plačilni nalog se lahko združijo obveznosti, ki se nanašajo na isto blagajno, tako da se prispevki za starševsko varstvo in zaposlovanje lahko združijo na istem plačilnem nalogu.

      LP, Anja (Data d.o.o.)

      • Dejan 30. Julija 2015 - 10:05 Odgovori

        Pozdravljeni,

        Tudi sam imam podobno izkušnjo kot Peter. V mojem primeru je bil marca lani v e-davkih sklic 96666, ki je bil prej skupen za prispevek za starševsko varstvo in prispevek za zaposlovanje, nadomeščen z ločenima sklicema. Ko sem o tem povprašal referentko pri Dursu, mi je odgovorila, da je treba prispevka nakazovati ločeno in da se na ločen (tretji) sklic nakazuje tudi predhodna akontacija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja