Go to Top

Prispevki za socialna zavarovanja

Prispevki za socialna zavarovanja

Prispevki za socialna zavarovanja za zaposlene so se letos povišali, saj se je zvišala osnova, od katere se plačujejo! Odstotek, za izračun osnove za plačilo prispevkov za socialna zavarovanja, se namreč postopoma zvišuje.

>>Vas zanima podjetništvo? Vse, kar morate vedeti, preden registrirate podjetje, vam povemo na našem brezplačnem izobraževanju, namenjeno vsem bodočim podjetnikom

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Višji prispevki za socialna zavarovanja za delavce v delovnem razmerju!

Za delavce v delovnem razmerju bodo morali delodajalci od letošnjega leta dalje plačevati prispevke od 54 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec.

Kot so sporočili iz Finančne uprave RS, bo za izplačila od 1. 1. 2018 do 28. 2. 2018 za izračun veljal znesek povprečne plače predpreteklega leta, za izplačila od 1. 3. 2018 dalje pa znesek povprečne plače preteklega leta.

prispevki za socialna zavarovanja

Najnižja osnova za obračun prispevkov za socialno varnost za osebe v delovnem razmerju, bo tako do konca februarja 855,72 evra.

To pomeni, da bodo najnižji prispevki za socialna zavarovanja zavarovanca znašali skupaj 189,11 evra, najnižji prispevki delodajalca pa 137,77 evra. Gre za prispevke, ki jih v višini skupaj 22,1 odstotek od osnove plačujejo delavci in 16,1 odstotek od osnove delodajalci. Sem so vključeni prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za starševsko varstvo, za zaposlovanje ter za poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

>> Si želite dodatnega zaslužka? Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju, ker bomo skupaj preučili vašo poslovno zamisel in vam pomagali z razvojem popotniške ideje!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Od marca dalje pa bo veljal nov znesek, ki bo znan po objavi povprečne letne plače zaposlenih v RS za leto 2017.

Prispevki za socialna zavarovanja – postopno zviševanje prispevkov do 2021

Omenjeni odstotek od osnove se bo za prispevke delavcev v prihodnjih letih še zviševal – v letu 2019 na 56 odstotkov, v letu 2020 na 58 odstotkov in v letu 2021 na 60 odstotkov povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec.

Zaposleni se lahko v letošnjem letu sicer veselijo ugodnejšega plačevanja dohodnine, predvsem za tiste z nižjimi dohodki, zaradi višje olajšave (v višini 100 odstotkov osnovne olajšave tj. 3.302,7) pa bodo na boljšem tudi dijaki in študenti.

>> Koliko plačujete za prispevke si lahko okvirno izračunate tudi z našim kalkulatorjem!

Informativni izračun plače

Z letošnjim letom so se že zvišali tudi pavšalni prispevki za popoldanski s. p. in za kmete ter nekatere druge kategorije zavarovancev, ki prispevke plačujejo pavšalno!

Letošnje leto je tudi sicer na davčnem področju prineslo precej sprememb, podjetnike pa čakajo tudi nekatere druge novosti. Letos se je znova zvišala tudi upokojitvena starost.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja