Go to Top

Prispevki sp

Pripsevki sp

Prispevki sp so skladno z novim Megazakonom predmet oproščeni plačila. Poleg pravice do temeljnega dohodka oprostitev plačila prispevkov trenutno drugi interventni ukrep, ki ga samozaposlenim osebam prinaša novi interventni zakon.

Informativni izračun plače

Akontacija davka mora biti poravnana najkasneje do 9.4.2020, v kolikor želite samozaposleni uveljavljati pravico do temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov.

V nadaljevanju preberite katere samozaposlene osebe so upravičene do oprostitve plačila prispevkov in kako se ta uveljavlja.

Naši strokovnjaki so za delodajalce pripravili tudi informativne izračune povračil za čakanje na delo od doma in kriznega dodatka!

Delodajalci, ne veste kateri ukrepi so za vas najprimernejši? Pišite nam na data@data.sinaši strokovnjaki svetujejo, kakšen ukrep je za vas najprimernejši!

Oproščeni prispevki sp in pravica do temeljnega dohodka

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) uvaja ukrepe pomoči tudi za samozaposlene. Ti bodo tako lahko uveljavili pravico do mesečnega temeljnega dohodka in pravico do oprostitve plačila prispevkov. O pravici do temeljnega dohodka in pogojih za njegovo uveljavljanje smo podrobneje pisali v našem članku.

 

Oproščeni prispevki sp – katere samozaposlene osebe bodo lahko koristile to pravico?

Podjetniki, potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz megazakona? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Do oprostitve plačila prispevkov za vsa obvezna socialna zavarovanja bodo za meseca april in maj 2020 upravičene:

 • samozaposlene osebe, ki bodo na dan uveljavitve ZIUZEOP v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključene kot osebe, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost,
 • osebe, ki bodo na dan uveljavitve ZIUZEOP v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključene kot družbenice ali družbeniki oziroma delničarji gospodarskih družb oziroma ustanoviteljice ali ustanovitelji zavodov ter zadrug in so poslovodne osebe, če niso zavarovane na drugi podlagi.

Prispevki sp, ki so oproščeni plačila bodo v celoti strošek države. Relevantna podlaga, na osnivi katere bodo prispevki sp upravičeni plačila, bodo podatki s strani FURS-a.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Prispevki sp kdo ne bo upravičen do oprostitve plačila?

 Do oprostitve plačila prispevkov ne bodo upravičene samozaposlene osebe, ki bodo imele na dan vloge neporavnane zapadle davčne obveznosti.

Si izplačujete minimalno plačo? Preverite izračune, ki jih je pripravila naša računovodja po določbah megazakona!

Prispevki sp bodo oproščeni plačila v dveh primerih

Samozaposlene osebe so dolžne za uveljavitev oprostitve predložiti izjavo, da zaradi epidemije ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu. Pri tem bistveno zmanjšan obseg poslovanja pomeni:

 • vsaj 25 % zmanjšanje prihodkov v mesecu marcu 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020, ali
 • vsaj 50 % zmanjšanje prihodkov v mesecu aprilu ali maju 2020 v primerjavi s prihodki v mesecu februarju 2020.

Če se naknadno ugotovi, da ta izjava vsebuje neresnične podatke, bodo prejemniki dolžni vrniti oproščene prispevke z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Izjavo bo potrebno predložiti preko sistema e-davki v elektronski obliki.

 

Do kdaj bo potrebno predložiti izjavo?

Izjavo, s katero upravičenec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov, je potrebno predložiti najpozneje do konca meseca, za katerega se uveljavlja oprostitev.

Ali bo potrebno prispevke kljub oprostitvi obračunati?

Da, prispevki sp bodo morali biti kljub oprostitvi obračunani, vendar pa jih zavezanec ne bo tudi plačal.

Pravniki podjetja Data d.o.o. redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Pripravimo vam vso potrebno dokumentacijo, ki jo nalaga »Megazakon«, za uveljavljanje pravice do oprostitve plačila prispevkov ter temeljnega dohodka. Prav tako vas opozorimo na vse pogoje, ki jih morate izpolnjevati, v kolikor želite uveljavljati to pravico.

 

Komentarjev (4)

 • ana cajhen 8. Aprila 2020 - 11:46 Odgovori

  Pozdravljeni,
  hvala za vestno obveščanje z vaše strani, super ste in na vas sem se obrnila pri odpiranju s.p.ja leta nazaj…
  Pišem vam, ker nikjer nisem zasledila pravic/rešitev/finančne pomoči glede nastale situacije samozaposlenih staršev, ki so zaposleni za polovični delovni čas, zaradi starševstva (do otrokovega 3 leta, pri enem otroku..)..
  Kaj z nami, ki smo zavarovani na drugi zavarovalni podlagi? Kakšne pravice imamo mi?
  Mislim, da nas ni malo in da bi morda lahko objavili zapis na to temo..
  Hvala vam za vaše krasno delo, odgovor.
  Lep pozdrav,
  Ana Cajhen

  • DATA d.o.o. 8. Aprila 2020 - 20:27 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za sporočilo in prijazne besede. Bomo preučili vaše vprašanje in poskusili napisati članek tudi na to temo. Lep pozdrav, DATA d.o.o.

 • Miha Paternoster 8. Aprila 2020 - 21:07 Odgovori

  Pozdravljeni,
  Oprostitev plačila prispevkov za april in maj za popoldanski (normiran) s.p. ne velja?

  • DATA d.o.o. 8. Aprila 2020 - 21:11 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. V Megazakon in ukrepe žal popoldanski s.p. niso vključeni.

   Lep pozdrav in vse dobro,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja