Go to Top

Prihaja čas obiranja in predelave domačih pridelkov! Bi z njimi radi tudi kaj zaslužili?

V zraku je čutiti zametke jeseni, ki pa prinašajo čas obiranja in predelave domačih pridelkov. Prepričani smo, da imate (podjetniki) kak svoj košček zemlje, na katerih pridno obdelujete svoje priljubljene vrtne priboljške. Ker pa v podjetju DATA skrbimo, da se prav v vsakemu med vami najde nekaj malega podjetniške žilice, danes pišemo o tem, na kakšen način lahko svoje (predelane) pridelke tudi legalno prodajate.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Seveda, tudi vaš hobi lahko postane vaš novi posel! Brezplačno se pozanimajte, kako!

Več informacij

Če imate doma veliko pridelka in bi z njim radi nekaj dodatnega zaslužili, boste najprej morali poskrbeti za primerno statusno ureditev, in sicer tako, da odprete podjetje. Če ste zaposleni za polni delovni čas, vas bo morda še najbolj zanimala registracija popoldanskega s. p.

Prijava na brezplačno izobraževanje

čas obiranja in predelave domačih pridelkovPisali smo o tem, da fizična oseba lahko brez tega, da bi odprla podjetje, prodaja nabrane gozdne sadeže in zelišča v njihovi prvotni obliki. Takšna oseba mora imeti priglašeno opravljanje osebnega dopolnilnega dela in skladno z Zakonom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno lahko nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča v nespremenjeni obliki (torej brez stiskanja, predelave, mariniranja itd.). To velja le za gozdne sadeže in zelišča  (gobe, borovnice, kostanj, šparglje …) in ne za druge pridelke, kot so denimo jabolka, hruške, kumare, krompir …

V zraku je čutiti zametke jeseni, ki pa prinašajo tudi čas obiranja in predelave domačih pridelkov.

Klikni in deli

Čas obiranja in predelave domačih pridelkov: kaj lahko vlagate in česa ne?

Za prodajo (predelanih) izdelkov boste morali registrirati dejavnost(i), kot so, denimo, Gojenje pečkatega in koščičastega sadja (SKD 2008 01.240) (jabolka, kutine, slive, kaki itd.) oziroma Pridelovanje zelenjadnic in melon, korenovk in gomoljnic (SKD 2008 01.130 ), med katere sodi pridelovanje listnatih ali stebelnih vrtnin (artičoke, brokoli, solata, špinača, jajčevci, gobe, peteršilj, šetraj, sladki krompir …).

Če bi želeli iz teh pridelkov tudi kaj ustvariti, denimo jih konzervirati, sušiti ali kako drugače predelati, boste morali registrirati dejavnost Predelava in konzerviranje sadja ter zelenjave (C10.390), med katere sodi dejavnost konzerviranja jed, zamrzovanja, sušenja, vlaganje v olje, kis, slanico, praženje oreščkov, proizvodnja marmelad in želejev. Med to dejavnost pa ne sodi proizvodnja zelenjavnih jedi, izdelovanje sirupov in sokov ter kandiranje sadja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Kaj točno spada pod to dejavnost, kaj ne ter kakšni pogoji se ob tem zahtevajo – seveda, v tem primeru ne boste ušli upoštevanju načel sistema HACCP – si lahko preberete v prispevku  Tudi kuhanje marmelade vam lahko prinese denar.

Kako lahko te izdelke prodajate?

Če bi želeli predelane tovrstne izdelke prodajati na tržnicah in stojnicah ter jo prodajati v npr. kozarcih in drugi embalaži, ki bi jo morali dokupiti, je  potrebna registracija dejavnosti 46.190 Posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov in hkrati dejavnosti Trgovine na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki (47.810). Če pa želite svoje izdelke peljati direktno na naslove potrošnikov, pa bi bila potrebna registracija Druge trgovine na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic (47.990 ). Za dostavo pridelkov s kombijem bi bilo potrebno registrirati dejavnost Cestnega tovornega prometa (49.410)

Če torej želite z domačimi izdelki tudi nekaj zaslužiti, se boste morali podati v podjetniške vode. Kar pa sploh ni slaba ideja, saj ljudje dandanes vedno bolj posegamo po domačih, bolj naravnih in preverjenih izdelkih. Pisali smo tudi o tem, da če svoje pridelke prodajate ob cesti, vas lahko potrošniki vprašajo po poreklu vašega sadja in ob teh zahtevajo dokazilo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Imate vprašanje, na katero vam lahko odgovorijo naši izkušeni podjetniški svetovalci? Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si in si zagotovite svoj termin!

Komentar (1)

  • Mihaela Rupnik 25. avgusta 2016 - 22:01 Odgovori

    pozdravljeni,
    upam da vas lahko kontaktiram in mi glede prodaje pridelkov natančenje razložite v tel pogovoru, hvala

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja