Go to Top

Pri plačilih z Braintree in PayMill gre za plačilo z gotovino

Za plačilni platformi Braintree in PayMill bodo zavezanci potrebovali davčne blagajne, saj se plačilo s plačilno oziroma kreditno kartico pri uporabi teh dveh platform šteje za plačilo z gotovino.

izobraževanje

Mini blagajna po korakih

Tudi zavezanci, ki izdajajo malo število računov in ustrezajo še drugima dvema zahtevama, morajo uporabljati davčne blagajne. Za njih so na Fursu pripravili posebno brezplačno aplikacijo Mini blagajna, s katero lahko zavezanci enostavno potrjujejo račune. Pridružite se nam na seminarju, kjer vas bomo seznanili z njeno uporabo.

Več informacij

Davčne blagajne in plačilo z gotovino

Na Finančni upravi Republike Slovenije v skladu z odgovori Banke Slovenije pojasnjujejo, da so PayPal in tudi plačilni platformi Braintree in PayMill ponudniki plačilnih storitev, ki ji ureja in določa Zakon o plačilnih storitvah in sistemih (ZPIaSS).

A opozarjajo, da pri plačilni platformi Braintree ne gre za neposredno nakazilo na račun prodajalca, saj prodajalec prejme za opravljene transakcije skupen priliv sredstev na svoj transakcijski račun v dogovorjenih intervalih. To pomeni, da se lahko prodajalec s kupcem dogovori, da mu ta priliv sredstev nakaže v mesečnih ali tedenskih intervalih.

Skladno s tem torej velja, da se plačilo oziroma uporaba plačilne platforme Braintree šteje kot poslovanje z gotovino, zaradi česar je podvrženo obvezni uporabi davčne blagajne in davčnemu potrjevanju računov.

Popolnoma enako velja tudi za PayMill, so nam potrdili na Finančni upravi RS.

plačilo z gotovino Plačilo z gotovino ni mogoče za storitev PayPal in Moneta

Isto pa ne velja za plačilno platformo oziroma storitev PayPal. Račun, ki je plačan s storitvijo PayPal, je plačan negotovinsko, zato davčno potrjevanje računov ni potrebno. Več o tem smo pisali v prispevku Davčne blagajne tudi pri prodaji na spletu.

Kot plačilo z gotovino se prav tako ne štejejo plačila z Moneto, saj se v skladu z zakonom plačilo prek sistema Moneto šteje kot plačilo, opravljeno preko ponudnika plačilne storitve. To pomeni, da gre za negotovinsko plačilo, za kar zakon ne zahteva uporabe davčne blagajne. Če vas zanima več o negotovinskem poslovanju, smo pisali v prispevku Davčne blagajne – enako kot PayPal se bo obravnavala tudi Moneta.

Kaj je plačilo z gotovino?

V skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov velja, da so davčne blagajne obvezne za zavezance, ki vodijo poslovne knjige, izdajajo račune za dobavo blaga in storitev ter za to prejemajo gotovinsko plačilo.

izobraževanje

Davčne blagajne za društva

Davčne blagajne so v nekaterih primerih obvezne tudi za društva. Kdaj in kako morate davčno potrjevati račune v društvih, boste izvedeli na seminarju. Pridružite se nam!

Več informacij

Pri tem pa se za plačilo oziroma poslovanje z gotovino upošteva vsako plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo ter drugi načini plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev. Kot plačilo z gotovino se upoštevajo tudi plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom in drugi podobni načini plačila.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja