Go to Top

Prenočišče – kako ga odpreti in pogoji, ki jih mora izpolnjevati

Prenočišče je oblika gostinskega obrata

Prenočišče spada med gostinske nastavitvene dejavnosti in mora tako za izvajanje te dejavnosti izpolnjevati določene pogoje. Sicer ni potrebna predhodna določba o izpolnjevanju pogojev za opravljanje te dejavnosti, a morajo pogoji biti izpolnjeni – saj to nadzirajo pristojni inšpekcijski organi. Bi radi odprli prenočišče? Ustanovitev podjetja je na VEM točki Data hitra in enostavna.

Informativni izračun plače

Za prenočišče je potrebno…

Za objekt, kjer se bo izvajala dejavnost prenočišča, mora nosilec dejavnosti pridobiti uporabno dovoljenje. Uporabno dovoljenje se pridobi z oddajo vloge na Upravni enoti ali Ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Iščete zanesljiv računovodski servis?

Objekt mora izpolnjevati minimalne pogoje za poslovne prostore, opremo in naprave za prenočišče, kot to predvideva Zakon o gostinstvu (ZGos). Tako mora npr. imeti sobe z največ štirimi posteljami. V sobah mora biti na voljo omara z obešalnikom za obleke in perilo, predalnike. Na vsakih 10 postelj mora imeti kopalnico, za 20 postelj, dve stranišči s predprostorom ter ločeno umivalnico za moške in ločeno za ženske, v kolikor v sobah ni umivalnika s tekočo vodo.

Prenočišče mora izpolnjevati zahteve po Minimalnem obsegu storitev pri nastanitvah. Zakon o gostinstvu (ZGos) predvideva, da mora prenočišče nuditi nočitev z zajtrkom, kontaktno osebo, ki je dosegljiva 24 ur na dan, čuvanje ključev, telefon, čisto posteljno perilo, menjava perila in menjava brisač in drugo.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zunanje površine

Primerno morajo biti urejene tudi zunanje površine gostinskega obrata. Ta mora biti tudi ustrezno označen in imeti razvidno navedeno podjetje in sedež gostinca, ter zvrst, ime in kategorijo obrata. Imeti mora napise v slovenskem jeziku, lahko sicer uporablja tudi tuje. Nastavitveni gostinski obrati morajo imeti določen obratovalni čas in razpored tega časa mora biti objavljen na vidnem mestu ob vhodu v obrat. Ta mora biti tudi potrjen s strani pristojnem organu občine za gostinstvo in to vsaj 15 dni pred začetkom obratovanja ali spremembo obratovalnega časa oz. spremembo osnovnih podatkov o gostinskem obratu.

Pravni nasvet

Prenočišče mora imeti jasno in čitljivo izpisane cene, zanj veljajo tudi omejitve prodaje in nudenja alkoholnih pijač (Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA), omejitve uporabe tobačnih izdelkov (Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI)). Prenočišče mora tudi skrbeti za področje varnosti in zdravja pri delu, kot o temu piše v Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1).

Kot pri gostinskih obratih druge vrste, mora biti pri prenočišču zagotovljena varnost živil.

Želim se prijaviti na e-novice

Prenočišče mora skrbeti za prijavo gosta

Nekdo, ki izvaja prenočitveno dejavnost mora nastavitveni obrat vpisati v Register nastanitvenih obratov (RNO) in poročati preko aplikacije »eTurizem« podatke o gostih in prenočitvah (iz knjige gostov). Podatke o gostih in nočitvah morajo poročati dnevno (najpozneje v 12 urah) in tudi mesečno za pretekli mesec.

Aplikacijo »eTurizem« najdete na spletni strani AJPES-a. Dostop do aplikacije je mogoč po pridobitvi uporabniškega imena in gesla s strani AJPES-a in pridobitvi kvalificiranega digitalnega potrdila. Prenočišče lahko vodi tudi knjigo gostov tako v fizični ali elektronski obliki.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja