Go to Top

Premik ure 2023 – kdaj v oktobru nas čaka?

Premik ure 2023 – prvič smo urne kazalce prestavljali na zadnjo nedeljo v marcu, ko smo prešli na poletni čas. Sedaj na jesen pa nas premik spet čaka. Dobra novica je, da si bomo tokrat noč podaljšali za eno uro.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Premik ure 2023 – prehod na zimski čas

Premik ure na zimski čas se bo letos zgodil na datum 29. oktober 2023. Takrat se bo ura ponovno prestavila ponoči in sicer iz 3:00 zjutraj na 2:00 zjutraj.

Ustanovitev s.p. lahko opravite na DATA točki!

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Na kaj morate zaradi premika ura paziti pri poslu?

Čeprav v veliko državah konec oktobra premaknemo uro, ni povsod tako. Marsikje po svetu se s premikanjem urnih kazalcev ne ukvarjajo. Države, kjer se celo leto uporablja enoten čas, so na primer Kitajska, Južna Koreja, Japonska, Indija, Rusija in Islandija. Ko boste po našem premiku ure kontaktirali svoje poslovne partnerje, zato za vsak slučaj preverite, koliko je trenutno ura pri njih.

 Dnevnice 2023

Premik ure 2023 – zagotovo še ne zadnjič!

Čeprav se že nekaj let napoveduje, da bi se premikanje urnih kazalcev ukinilo, premik ure 2023 še ne bo zadnji. V zadnjih letih se je namreč veliko razpravljalo o tem, da bi se prestavljanje urnih kazalcev prekinilo. Evropski poslanci so leta 2019 celo odločili, da bo premikanje ure ukinjeno leta 2021. A do tega (tudi zaradi epidemije koronavirusa) ni prišlo. Evropska komisija je nato določila, da bomo urne kazalce prestavljali vsaj še do leta 2026.

V Sloveniji urne kazalce premikamo od leta 1983

S premikanjem urnih kazalcev smo v Sloveniji začeli leta 1983. Premik ure 2023 bo torej nekakšna štirideseta obletnica. To, da vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo urne kazalce za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu pa za eno uro naprej, pa je bilo dokončno določeno leta 2006. V vseh državah po svetu pa se s premikanjem urnih kazalcev ne ukvarjajo. Države, kjer se celo leto uporablja enoten čas, so na primer Kitajska, Južna Koreja, Japonska, Indija, Rusija in Islandija.

Vas zanima, kako odpreti podjetje?

Vsi, ki se poigravate z mislijo o ustanovitvi lastnega podjetja, se lahko posvetujete z našimi podjetniškimi strokovnjaki. Ti vam bodo svetovali, kako se je potrebno pripraviti in kakšni so pogoji za registracijo podjetja. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pošljite povpraševanje na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja