Go to Top

Prehrana med delom – kaj vam pripada?

Prehrana med delom

Prehrana med delom – vsekakor za vse delodajalce velja, da morajo delavcu zagotoviti povračilo stroškov, ki jih povzroči prehrana med delom (enako velja za stroške prevoza na delo in z dela). V tem prispevku pa smo pisali, kako je s povračilom stroškov, če je prehrana med delom organizirana s strani delodajalca. Pozor, morda vam tudi v tem primeru pripada vsaj delno nadomestilo.

Informativni izračun plače

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Dovoljeni neobdavčeni znesek za prehrano med delom znaša 6,12 evra. V zasebnem sektorju je višina povračila stroškov za posamezno dejavnost določena s kolektivno pogodbo. V primeru, da se podjetje ukvarja z gospodarsko dejavnostjo, pa višino določajo podzakonski akti.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

 

Prehrana med delom je doložena s kolektivnimi pogodbami

Višina nadomestila za malico po kolektivnih pogodbah za negospodarske dejavnosti, dejavnost vzgoje in izobraževan

ja, raziskovalno dejavnost, za kulturne dejavnosti in dejavnost zdravstva in socialnega varstva znaša za vsak delovni dan 3,62 evra.

Minimalni znesek za prehrano po kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine znaša 4,24 evra na dan. Za dejavnost obrti in podjetništva pa 4,90 evra dnevno. Delavcem, zaposlenim po Kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti RS, pripada mesečno za prehrano med rednim delom najmanj 10 odstotkov povprečne plače zaposlenega v gospodarstvu Republike Slovenije za pretekle tri mesece. Vse ostale kolektivne pogodbe in njihove določbe glede višine zneska za prehrano si lahko pogledate tukaj.

Želite registrirati s.p.?

Prehrana med delom za javni sektor

Prehrana za delo za javni sektor pa je določena v Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Višina regresa za prehrano med delom letos znaša 3,79 evra. Najnižje in najvišje nadomestilo za delo se torej lahko razlikujeta za več kot 70 odstotkov.

Veste, zakaj delodajalec študentom ne sme omogočiti plačila malice in prevoza?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Stroške, ki jih delavcu predstavlja prehrana na delu, mora delodajalec – kot tudi vse ostale stroške, povezane z delom – delavcu povrniti mesečno. Nakazilo mora praviloma biti na isti dan, kot je izplačana plača. Ali znate iz svoje plačilne liste razbrati, koliko je vaša bruto in neto plača? Kaj pa, koliko stroškov vam je delodajalec povrnil za prevoz na delo in malico? Pomagate si lahko  z našim kalkulatorjem.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja