Go to Top

Prehrana med delom – kaj vam pripada?

Verjetno ste že opazili, da je prehrana med delom – kar se tiče povračila stroškov zanjo s strani delodajalca – definirana zelo različno. Tako lahko dva zaposlena v različnih podjetjih sicer jesta enako malico v istem lokalu, a zanjo dobita zelo različni povračili.

Vsekakor za vse delodajalce velja, da morajo delavcu zagotoviti povračilo stroškov, ki jih povzroči prehrana med delom (enako velja za stroške prevoza na delo in z dela). V tem prispevku pa smo pisali, kako je s povračilom stroškov, če je prehrana med delom organizirana s strani delodajalca. Pozor, morda vam tudi v tem primeru pripada vsaj delno nadomestilo.

Dovoljeni neobdavčeni znesek za prehrano med delom znaša 6,12 evra. V zasebnem sektorju je višina povračila stroškov za posamezno dejavnost določena s kolektivno pogodbo. V primeru, da se podjetje ukvarja z gospodarsko dejavnostjo, pa višino določajo podzakonski akti.

Vas mika, da bi si sami določili čas in dolžino odmora za malico? Razmislite o samozaposlitvi. Svoje podjetje lahko ustanovite na naši VEM točki, kjer se vam bodo izkušeni svetovalci pomagali odločiti med odprtjem s.p.-ja ali d.o.o.-ja.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na [email protected]

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Višina nadomestila za malico po kolektivnih pogodbah za negospodarske dejavnosti, dejavnost vzgoje in izobraževanja, raziskovalno dejavnost, za kulturne dejavnosti in dejavnost zdravstva in socialnega varstva znaša za vsak delovni dan 3,62 evra.

Minimalni znesek za prehrano po kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine znaša 4,24 evra na dan. Za dejavnost obrti in podjetništva pa 4,90 evra dnevno. Delavcem, zaposlenim po Kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti RS, pripada mesečno za prehrano med rednim delom najmanj 10 odstotkov povprečne plače zaposlenega v gospodarstvu Republike Slovenije za pretekle tri mesece. Vse ostale kolektivne pogodbe in njihove določbe glede višine zneska za prehrano si lahko pogledate tukaj.

Prehrana za delo za javni sektor pa je določena v Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Višina regresa za prehrano med delom letos znaša 3,79 evra. Najnižje in najvišje nadomestilo za delo se torej lahko razlikujeta za več kot 70 odstotkov.

Veste, zakaj delodajalec študentom ne sme omogočiti plačila malice in prevoza?

Stroške, ki jih delavcu predstavlja prehrana na delu, mora delodajalec – kot tudi vse ostale stroške, povezane z delom – delavcu povrniti mesečno. Nakazilo mora praviloma biti na isti dan, kot je izplačana plača. Ali znate iz svoje plačilne liste razbrati, koliko je vaša bruto in neto plača? Kaj pa, koliko stroškov vam je delodajalec povrnil za prevoz na delo in malico? Pomagate si lahko  z našim kalkulatorjem.

Kako pa je prehrana na delu urejena pri vas? Greste na malico sami ali s sodelavci? Jeste na delovnem mestu, v priročni kuhinji ali greste jest ven, v lokal? Si malico pripravite sami ali vam jo drugi? In kaj običajno jeste? 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja