Go to Top

Prednosti in slabosti osebnega računa za poslovanje

Samostojni podjetnik mora imeti za poslovanje ločen transakcijski račun, vendar pa Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) ne določa kakšne vrste mora ta biti, zato imajo samostojni podjetniki večinoma za poslovanje odprte osebne račune.

Prednosti osebnega računa za poslovanje

računa za poslovanjeOb odprtju podjetja se veliko oseb, ki želi samostojno opravljati dejavnosti, odloči za odprtje osebnega računa za poslovanje, saj naj bi bili stroški vodenja računa nižji.

Poleg tega odprtje osebnega računa za namene poslovanje ne pomeni kršitev Zakona o davčnem postopku. Vendar pa Banka ni odgovorna za zatajitev dejanskega namena uporabe osebnega računa.

Slabosti osebnega računa za poslovanje

Banke takšen račun označijo s črko A, kar pomeni, da so osebni podatki takšnega transakcijskega računa varovani skladno z Zakonom o varstvu podatkov. Ker pa se takšen račun vpiše v Poslovni register, dobi oznako T in zato so osebni podatki lahko javno dostopni preko AJPES-a.

Zakon o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS) namreč določa, da so podatki o transakcijskih računih samostojnih podjetnikov vpisanih v Poslovnih register javni in brezplačno dostopni preko AJPES-a.

Poleg javne dostopnosti osebnih podatkov, to lahko pomeni težave pri poslovanju, na primer pri pridobivanju  kreditov ali subvencij ter nezaupljivosti poslovnih partnerjev.

Več o poslovnem računu si lahko preberete tukaj. Vedno pa smo vam na voljo s celovitim podjetniškim svetovanjem.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja