Go to Top

Rok za predložitev letnih poročil se bliža

Približuje se čas za predložitev letnih poročil za leto 2017, ki jih morajo samostojni podjetniki, gospodarske družbe, zadruge in društva oddati Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). To morajo storiti za namen javne objave, podatke iz letnih poročil na poenotenih obrazcih pa oddajo za državno statistiko. Skrajni rok za predložitev letnih poročil je letos zaradi velikonočnih praznikov podaljšan do 3. aprila 2018.

>>> Tudi samostojni podjetniki, ki ste se odločili za samostojno vodenje knjigovodstva, morate ob koncu poslovnega leta pripraviti bilanco stanja in izkaz uspehaDa bi vam pri tem čim bolj pomagali, smo pripravili delavnico o pripravi letnih poročil za s. p.. Zaključna bilanca za leto 2017 vam po obisku našega seminarja ne bo več delala skrbi. Izkušena računovodja vas bo korak za korakom naučila, kako lahko pripravite zaključna poročila popolnoma sami brez dodatnih stroškov!

Prijava na delavnico

Svoje knjigovodstvo vodite sami? Ste v dvomih, kako pripraviti bilanco stanja in izkaz uspeha?

Letno poročilo, ki ga predložite Ajpesu, se šteje kot priloga k davčnemu obračunu, ki ga morate podjetniki oddati Finančni upravi RS (Furs). Zato vam letnega poročila ni treba pošiljati še na Furs, morate pa v davčnem obračunu to izrecno navesti.

Do 3. aprila je torej treba tudi Fursu oddati Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (za samostojne podjetnike) in Obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

Normiranci morate Fursu predložiti “le” davčni obračun in določiti zavarovalno osnovo za prihodnje poslovno leto. Ni pa vam treba oddati letnega poročila Ajpesu.

Kako poteka predložitev letnih poročil Ajpesu?

predložitev letnih poročilNačin predložitve letnih poročil je podrobneje določen v Navodilu o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov. Letna poročila se lahko oddajo izključno prek Ajpesovega spletnega portala.

Podatke lahko vnesete neposredno v spletno aplikacijo. Ali pa jih uvozite z XML datoteko, ki jo pripravite iz objavljene Excel preglednice, ali s pomočjo osnovne strukture XML datoteke, objavljene na strani za razvijalce programske opreme.

Za predložitev podatkov prek spletne aplikacije se morate predhodno brezplačno registrirati in vključiti v sistem e-Pooblastil. Ta preverja pravice uporabnikov za predložitev.

Podatke prek spletne aplikacije lahko predložite brez priprave pooblastila, če ste zakoniti zastopnik poslovnega subjekta in imate kvalificirano digitalno potrdilo vpisano v Evidenco digitalnih potrdil (EDP) ter digitalno potrdilo dodano v profilu uporabnika.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja