Go to Top

Predlogi šestih novel davčnih zakonov v nadaljnjo obravnavo

Predlogi šestih novel davčnih zakonov, ki jih je vlada pripravila s ciljem povečanja konkurenčnosti gospodarstva, je državni zbor poslal za nadaljnjo obravnavo. Sledi obravnava na odbor za finance. Obravnavani so predlogi novel zakonov o dohodnini, davku od dohodkov pravnih oseb, davku na dodano vrednost, davčnem potrjevanju računov, davčnem postopku ter množičnem vrednotenju nepremičnin. Pričakuje se, da bodo spremembe začele veljati 1. januarja 2025. Morda potrebujete kakšen nasvet s področja davčne zakonodaje? Obrnite se na naše izkušene davčne svetovalce. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Predlogi šestih novel davčnih zakonov – pridobivanje visoko kvalificirane delovne sile

V želji po privabljanju nove delovne sile v Sloveniji želi vlada v zakon o dohodnini vključiti novo davčno olajšavo za visoko kvalificirane kadre iz tujine, mlajše od 40 let. Po predlogu vlade bodo ti novi rezidenti deležni znižane dohodnine v višini 7% bruto plače pet let po prihodu v Slovenijo, poroča portal MMC.

Izračun plače

davčno svetovanje

Vse o normiranem sp

Predlogi šestih novel davčnih zakonov – spodbujanje lastništva zaposlenih

Vlada si prizadeva tudi spodbuditi lastništvo zaposlenih v podjetjih in je pripravila dve rešitvi. Prva rešitev predlaga obdavčitev nagrad zaposlenih v zagonskih podjetjih na poznejše obdobje, druga pa spremembo pri obdavčitvi nagrajevanja delavcev z delnicami, kar bi zmanjšalo stroške za delodajalce.

Kilometrina 2024

Predlogi šestih novel davčnih zakonov – normiranci

Predlagana sprememba obdavčitve dohodkov iz dejavnosti za zavezance v sistemu normiranih odhodkov je prav tako deležna veliko pozornosti in pomislekov. Vlada želi sistem normiranih odhodkov ponovno približati prvotnemu cilju, kar pomeni administrativno poenostavitev za zavezance z majhnim obsegom poslovanja.

Dnevnice 2024

Predlogi šestih novel davčnih zakonov – davčno izogibanje

Novela zakona o davčnem postopku je pripravljena za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede pravnih posledic nedovoljenega davčnega izogibanja. Vanjo so vključene tudi druge spremembe, ki naj bi odpravile administrativne ovire in povečale učinkovitost pobiranja davkov.

Prispevki za s.p. v 2024

Predlogi šestih novel davčnih zakonov – množično vrednotenje nepremičnin

V predlogu novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin je največ pozornosti namenjene določbi, ki izključuje identifikacijsko oznako nepremičnine iz javnega vpogleda v podatke evidence trga nepremičnin.

Računovodski servis

Predlogi šestih novel davčnih zakonov – zakon o DDV

Namen novele zakona o davku na dodano vrednost je prenos dveh evropskih direktiv v slovensko zakonodajo. S tem naj bi se malim podjetjem olajšalo čezmejno poslovanje ter zvišal prag za obvezno identifikacijo in obračunavanje DDV-ja s 50.000 na 60.000 evrov.

Med bistvenimi novostmi predloga novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb so omejitve prenašanja davčnih izgub na pet prihodnjih let, možnost prenosa neizkoriščenega dela olajšave za vlaganja v digitalni in zeleni prehod v pet let po letu investicije ter črtanje posebne opcijske ureditve za ugotavljanje davčne osnove, poroča portal MMC.

V noveli zakona o davčnem potrjevanju računov naj bi uredili sistem sporočanja podatkov o prodaji blaga in storitev prek avtomatov Finančni upravi RS.

Razmišljate, da bi vaš hobi postal vaša redna zaposlitev? V podjetju DATA lahko opravite registracijo tako sp ali doo. Ne veste za katero obliko odprtja podjetja bi se odločili? Svetujemo vam posvet pri naših podjetniških svetovalcih. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja