Go to Top

Predlog sprememb ZDDPO-2

Predlog sprememb ZDDPO-2 je eden izmed težko pričakovanih zakonov iz področja obdavčitve

Predlog sprememb ZDDPO-2 (Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb) je tudi v paketu davčnih sprememb, ki ga je pripravilo Ministrstvo za finance in poslalo v medresorsko usklajevanje. Pisali smo že, da so v paketu davčnih sprememb trije zakoni: Zakon o dohodnini, Zakon o davku na dodano vrednost in ZDDPO-2.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Spremembe davčne zakonodaje, tudi ZDDPO-2 stopijo v veljavo 1.1.2022

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) zagotavlja pregledno in pravično obdavčenje, da bi tudi z davčnimi ukrepi dodatno spodbudili gospodarsko okrevanje po epidemiji covid-19, trdijo na Ministrstvu za finance.

E-novice s področja podjetništva so le klik stran

Predlog sprememb ZDDPO-2: na kaj se nanaša?

V Noveli zakona gre predvsem za:

  • Prenos evropske direktive proti praksam izogibanja davkom
  • Olajšave za vlaganja v zeleni in digitalni prehod
  • Prenovo davčnih olajšav za zaposlovanje

Predlog sprememb ZDDPO-2: olajšave

Predlog prinaša znižanje davčne osnove v višini 40 odstotkov vlaganj za spodbujanje zelenega prehoda in digitalne preobrazbe. Sprememba zakonodaje torej sledi programu okrevanja gospodarstva po epidemiji, ki ga naša država namerava poslati v EU do konca aprila.

Predlog sprememb ZDDPO-2: davčne olajšave za zaposlovanje

Glede davčnih olajšav za zaposlovanje pa ministrstvo predlaga 0,7 odstotne točke višjo olajšavo za donacije, olajšava za zaposlovanje v deficitarnih poklicih v višini 45 odstotkov plače za prvih 12 mesecev zaposlitve ter za 10 odstotkov višji znesek olajšave za zaposlovanje starih do 25 let, ki se zaposlujejo prvič.

Načrt Ministrstva za finance je, da bi s temi spremembami vplivali na rast dohodkov podjetij in gospodinjstev, kar bo vodilo neposredno v večanje povpraševanja na trgu in v večjo gospodarsko rast. Zagotovo vas bomo, bralci naših novičk obveščali o učinkih napovedanih sprememb.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja