Go to Top

Pravice in obveznosti ob redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca

Odpovedi pogodbe o zaposlitvi

Odpovedi pogodbe o zaposlitvi so lahko podane s strani delavcev kadarkoli, in sicer ne glede na to ali so te sklenjene za določen ali nedoločen čas. Odpoved mora biti izražena v pisni obliki in vročena delodajalcu.

V nasprotju z delodajalcem, delavcu redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni potrebno obrazložiti ali navajati kakršnegakoli razloga za svojo odločitev. Odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki bi jo delavec podal v zmoti ali zaradi grožnje ali prevare s strani delodajalca, je neveljavna.

Vročanje odpovedi

Pravice in obveznosti ob redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavcaOdpoved se praviloma vroča delodajalcu osebno v njegovih prostorih, lahko pa tudi s priporočeno pošiljko s povratnico. Delodajalec je odpoved delavca dolžan prevzeti. Če tega ne želi storiti, se vročitev kljub temu šteje za opravljeno, dokazno breme za odklonitev vročitve pa nosi delavec, zato je v takšnih primerih priporočljiv poskus vročitve ob prisotnosti prič.

Kadar delavec odpoveduje pogodbo o zaposlitvi s priporočeno pošiljko s povratnico, je potrebno pošiljko poslati na naslov sedeža delodajalca, določenega v pogodbi o zaposlitvi. Če delodajalec na navedenem naslovu ni znan, se vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi šteje za opravljeno, ko delavec odpoved pogodbe o zaposlitvi vroči s priporočeno pošiljko s povratnico Inšpektoratu RS za delo.

Odpovedni rok

Pri redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi je delavec dolžan upoštevati odpovedni rok, ki sta ga z delodajalcem določila v pogodbi. Delodajalec bo tako lahko v času trajanja odpovednega roka poiskal novega ustreznega kandidata, ki bo prevzel delo delavca, ki je pogodbo odpovedal.

Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi. V primeru, da odpovedni rok v pogodbi ni opredeljen, je potrebno upoštevati določbe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki v 94. členu določa minimalne odpovedne roke.

Delavec se lahko z delodajalcem dogovori tudi o ustreznem denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka, pri čemer mora biti tak dogovor izražen v pisni obliki. Delovno razmerje  bo v tem primeru prenehalo z dnem, ki ga bosta delavec in delodajalec določila v dogovoru.

V času odpovednega roka imata tako delavec kot delodajalec vse pravice in dolžnosti v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi in sta dolžna izpolnjevati vse svoje obveznosti.

Delavec, ki redno odpove pogodbo o zaposlitvi, v času trajanja odpovednega roka nima pravice do odsotnosti z dela zaradi iskanja nove zaposlitve (s pravico do nadomestila plače), kot je to določeno za primer, ko pogodbo o zaposlitvi odpove delodajalec iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti.

Pravica do izplačila odpravnine

Delavec, ki redno odpove pogodbo o zaposlitvi, do izplačila odpravnine ni upravičen.

Obveznosti delodajalca

Ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi lahko delavec od delodajalca zahteva, da mu vrne vse njegove dokumente ter mu izda potrdilo o vrsti dela, ki ga je opravljal. Delodajalec v potrdilu ne sme navesti ničesar, kar bi delavcu otežilo sklepanje nove pogodbe o zaposlitvi.

Ob prenehanju delovnega razmerja je delodajalec dolžan odjaviti delavca iz vseh socialnih zavarovanj ter mu izročiti kopijo potrdila o odjavi. Obveznosti delodajalca, da delavcu izda potrdilo o izrabljenem letnem dopustu in izplačanem regresu, ZDR-1 (začel veljati 12.4.2013) ne pozna več.

Ob koncu je potrebno opozoriti še, da delavec, ki redno odpove pogodbo o zaposlitvi, pri Zavodu RS za zaposlovanje ne more uveljavljati pravic iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti.

Pripravila: Ana Marija Pavlovič

Komentarjev (11)

  • rok kovac 9. oktobra 2016 - 1:08 Odgovori

    Lep pozdrav. Zanima me sledece. V sloveniji sem bil redno zaposlen pri istem podjetju 5 let. Prislo je do sporazumne prekinitve delavnega razmerja. Zanima me glede letnega dopusta ki ga nisem porabil v celoti, prenos le tega na novo delavno mesto pa ni mogoc ker sem se zaposlil v tujini. Mi je delodajalec dovzan izplacati ta dopust ali ne. Hvala lp

    • Monika Kern 10. oktobra 2016 - 14:54 Odgovori

      Spoštovani,

      glede na vašo situacijo vas vabimo na individualno pravno svetovanje, cena je 60,00 EUR + DDV za 30 minut. Nanj se lahko naročite po telefonu (01 600 1530) ali pa nam pišete na data@data.si. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Mony L. 13. Junija 2017 - 21:58 Odgovori

    Pozdravljeni.

    Za Vas imam nekaj vprašanj, zato prosim, če mi pomagate z odgovori.Po dolgem premisleku sem se odločila, da bom v službi dala odpoved. Z dnem 19.6.2017 mi poteče porodniška, naprej koristim dopust in sicer do 6.8.2017, 7.8.2017 bi morala začeti z delom. V pogodbi o zaposlitvi imam 30 dnevni odpovedni rok. Zanima me,kdaj bi morala napisati odpoved in jo oddati? Ali lahko v 30 dnevnem odpovednem roku koristim dopust?Imam še lanski celi dopust in pa letošnjega. Se moram glede tega dopusta v odpovednem roku dogovoriti z delodajalcem in če mi ne dovoli koristiti dopust v odpovednem roku? Nebi se rada vrnila nazaj na delovno mesto, zato me skrbi glede vsega, kako se bo to izteklo.

    Nujno Vas prosim za čimprejšnji odgovor,da lahko pravočasno ukrepam, saj res ne vem, kam se naj drugače obrnem s to mojo težavico.

    Lep pozdrav… Mony

    • Dominika Ahačič 14. Junija 2017 - 11:25 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Predlagamo vam, da se oglasite na svetovanju pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Mony 14. Junija 2017 - 12:43 Odgovori

    Hvala za Vaš odgovor. Zanima me, če bi se o teh stvareh glede odpovedi lahko pogovorila kar po telefonu in sicer na številki, katero ste mi posredovali?

    • Dominika Ahačič 14. Junija 2017 - 16:01 Odgovori

      Pozdravljeni,
      vsekakor nas lahko pokličete na 01/6001-530 in se dogovorite za svetovanje pri naši pravnici.

      Lep dan,
      DATA d. o. o.

  • Mony 15. Junija 2017 - 13:10 Odgovori

    Pozdravljeni…

    Samo vprašala bi še,koliko stane telefonsko svetovanje z vašo pravnico?

    Lep pozdrav

    • Dominika Ahačič 15. Junija 2017 - 15:25 Odgovori

      Spoštovani,

      prek telefona ali elektronskega naslova se boste najprej dogovorili za pripravo ponudbe za pravno svetovanje. Izvedeli boste tudi, kakšne so cene. Sicer pa so vse informacije dostopne na naši spletni strani.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Mony 15. Junija 2017 - 19:12 Odgovori

    Hvala za odgovor.
    Lep pozdrav

  • Cvetka Bimbek 23. Junija 2017 - 10:04 Odgovori

    Pozdravljeni.Preko agencije sem dobila delo za dolocen cas-poiskusno 3mesece.Ker pa sem prekmalu ugotovila da to ni to,za kar so obljubljali na razgovoru,bi zelela prekiniti pogodbo-v njej pise odpovedni rok 7dni ..Delam.pa 5dni.Prosim za inf.ce osebno prekinem pogodbo -v pisni obliki,ne bi smelo biti tezav..ali pac????hvala za odgAli lahko nosim kaksne stroske glede zdr.pregleda ali kaj druga??sem pripravljena na vse..le da se resim tega dela..

    • Dominika Ahačič 23. Junija 2017 - 13:18 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Predlagamo vam, da se oglasite na svetovanju pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja