Go to Top

Pravica do odklopa – kaj ta pomeni za delavca?

Pravica do odklopa je nov institut Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D), ki ga mora delodajalec implementirati v internih aktih, v kolikor ga ne zavezuje nobena kolektivna pogodba. Delodajalci morajo  obvezno sprejeti ukrepe v zvezi s to pravico do 16. 11. 2024. Potrebujete pomoč pri implementaciji te nove določbe v vaše interne akte? Svetujejo vam lahko naši izkušeni pravni strokovnjaki. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Pravica do odklopa in zakonodaja

Novela ZDR-1D z dne 16. novembra 2023 v 142.a členu na novo določa pravico do odklopa. Ta določa, da mora delodajalec delavcem zagotoviti pravico do odklopa, s katero zagotovi, da delavec v času izrabe pravice do počitka oziroma v času upravičenih odsotnosti z dela ne bo na razpolago delodajalcu.

Institut pravica do odklopa delodajalcu še nalaga sprejetje ustreznih ukrepov za zagotavljanje in upoštevanje te pravice. Ukrepi se določijo s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti oziroma v kolikor delodajalca ne zavezuje nobena kolektivna pogodba, mora biti pravica do odklopa opredeljena v internem aktu podjetja. Delodajalec pa mora o sprejetih ukrepih pisno obvestiti delavce na pri delodajalcih običajen način. Čas, do katerega mora delodajalec pisno sprejeti te ukrepe, je do 16. 11. 2024.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Pravica do odklopa – sankcije v primeru nepravočasnega sprejema ukrepa

Novela ZDR-1D določa tudi sankcije za nespoštovanje pravice do odklopa v višini od 1.500 do 4.000 eurov, za delodajalca – pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. Dodatno pa tudi globo od 150 do 1.000 eurov za odgovorno osebo delodajalca pravne osebe.

Pogodba o zaposlitvi

Pravica do odklopa – kaj ta pravica pomeni?

Elektronska pošta, sporočila in različna orodja za sodelovanje omogočajo stalno povezljivost in hitro komunikacijo. Vendar pa ta stalna dostopnost pogosto vodi v situacije, kjer so zaposleni pričakovano dosegljivi tudi zunaj delovnega časa, kar lahko negativno vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje.

Pravica do odklopa pomeni pravico zaposlenih, da se odklopijo od delovnih obveznosti in digitalne komunikacije izven delovnega časa, brez strahu pred negativnimi posledicami.

Interni akti podjetja

Pravica do odklopa – vsebina

Žal novela zakona ne določa podrobno, kako naj delodajalci vsebinsko opredelijo ukrepe za spoštovanje pravice do odklopa. Zato vsekakor priporočamo, da se pri pripravi teh ukrepov posvetujete s pravnim strokovnjakom. Potrebujete pomoč pri implementaciji te nove določbe Novele zakona o delovnih razmerjih v vaše interne akte? Svetujejo vam lahko naši izkušeni pravni strokovnjaki. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice