Go to Top

Praksa v tujini: Ali mora študent plačati dohodnino?

Praksa v tujini: Ali mora študent plačati dohodnino?

Praksa v tujini: Ali mora študent plačati dohodnino?-Vse več študentov se odloča za študij v tujini, ali pa vsaj izmenjavo oziroma prakso v tujini. Praksa v tujini študentom omogoča, da si naberejo potrebne mednarodne izkušnje, da izpopolnijo svoje znanje tujih jezikov in da se osamosvojijo. Kakšne pa so davčne obveznosti študenta, ki v tujini opravlja plačano prakso? Mora v Sloveniji plačati dohodnino?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate dobro idejo za vaše podjetje?

Več informacij

V skladu s 5. členom Zakona o dohodnini (ZDoh-2) je rezident Slovenije zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji, in od vseh dohodkov, ki imajo vir izven Slovenije. To pomeni, da bo moral zavezanec tudi dohodke, dosežene v tujini, napovedati v Sloveniji. Sem sodi tudi plačana praksa v tujini oziroma dogodki, prejeti na njeni podlagi.

Kalkulator za študentsko delo

Plačana praksa v tujini, ki je prostovoljna

Če je praksa v tujini, ki jo opravlja študent, prostovoljna, se dohodek, ki ga na ta način pridobi, uvršča med dohodke iz drugega pogodbenega razmerja. Zato mora študent izpolniti obrazec »Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja za rezidente«.

Prijava na izobraževanje

V napovedi, ki jo vložiti do 15. dne v mesecu za dohodke, prejete v preteklem mesecu, lahko poleg odbitka tujega davka uveljavlja tudi dejanske stroške prevoza in nočitev v zvezi z opravljenim delom. Za to mora predložiti ustrezna dokazila o dejanskih stroških.

praksa v tujiniKako je določena davčna osnova od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja, preberite v prispevku Dohodek iz drugega pogodbenega razmerja: Kako je obdavčen?. Akontacija dohodnine pa se izračuna in plača od davčne osnove po stopnji 25 %. Akontacijo dohodnine ugotovi davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca.

Od dohodkov dijakov in študentov za opravljanje prostovoljne prakse je potrebno obračunati in plačati tudi prispevke za socialno varnost. In sicer v breme prejemnika dohodka prispevke za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 % od dohodka. V breme delodajalca oziroma plačnika davka pa posebni prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v pavšalnem znesku (od 1. 4. 2017 do 31. 3. 2018 znaša 9,89 evrov letno) in pavšalni prispevek za zdravstveno zavarovanje (v letu 2017 znaša 4,70 evrov mesečno). Vsakokratne spremembe zneskov pavšalnih prispevkov se objavljajo na spletu.

Plačana praksa v tujini, ki je obvezna

Če pa je praksa v tujini, ki jo opravlja študent, obvezna, se dohodek, ki ga na ta način pridobi, šteje za dohodek iz delovnega razmerja. Zato je potrebno izpolniti medletno »Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja in pokojnine za rezidente«. Več o dohodku iz zaposlitve pa na spletni strani FURS.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja