Go to Top

Pozor, prihaja še zdravstveno nadomestilo!

Če bodo potrjene spremembe zakonodaje, ki so jih pripravili na Ministrstvu za zdravje, bomo dobili še eno dajatev – zdravstveno nadomestilo. Obvezno zdravstveno nadomestilo bo znašalo med 20 in 75 evri, na ministrstvu pa trdijo, da bo približno 80 odstotkov zavarovancev plačevalo manj, kot so plačevali do sedaj.

Zdravstveno nadomestilo, ki bo zamenjalo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bodo morali plačevati tako upokojenci od pokojnin glede na lestvico, kot tudi samostojni podjetniki.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Se boste samozaposlili? Na kaj vse morate biti pozorni? Kateri prispevki vse vas čakajo?

Več informacij

Zdravstveno nadomestilo bo zamenjalo dopolnilno zavarovanje

Temelj za uvrstitev v posamezni razred bodo bruto dohodki zavezanca, brez olajšav. To bo veljalo tudi za samostojne podjetnike, če bodo predlagane spremembe potrjene. Pri razvrstitvi v dohodkovni razred bodo všteti vsi dohodki posameznika skladno z zakonom o dohodnini. Vštet bo tudi dohodek iz dejavnosti, ne glede na vrsto samostojnega podjetnika, pojasnjujejo na zdravstvenem ministrstvu. Za dohodek iz dejavnosti se bo štel dobiček zavarovane osebe, ugotovljen v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno socialno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove.

DOHODKOVNI RAZREDVIŠINA NADOMESTILA V EVRIH
do minimalne plače20
od minimalne plače do 75 % povprečne plače (PP)25
od 75 % PP do 100 % PP27
od 100 % PP do 200 % PP29
od 200 % PP do 300 % PP45
od 300 % PP do 500 % PP55
nad 500 % PP 75

Zdravstveno nadomestilo boste plačevali glede na razred, v katerega vas bo razvrstila Finančna uprava RS, na podlagi podatkov o bruto dohodkih. Zdravstveno nadomestilo bo v nasprotju z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem obvezno!

Za določitev višine zdravstvenega nadomestila se bo upoštevalo bruto dohodke posameznika. Vseeno pa se bo zdravstveno nadomestilo plačevalo iz neto dohodka. “Če povemo zelo enostavno, to pomeni, da navedeno nadomestilo ne bo zniževalo davčne osnove. Prvič ga bomo morali predvidoma plačati leta 2019.

Prijava na izobraževanje

Predlog tudi za enotno prispevno stopnjo za osnovno zdravstveno zavarovanje

V predlogu zakona, ki uvaja zdravstveno nadomestilo, je tudi to, da bi namesto množice različnih prispevnih stopenj za osnovno zdravstveno zavarovanje dobili dve – 6.56 odstotka osnove za delodajalce in 6,36 odstotka za delojemalce ter 0,53 za poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Za podjetnike bi bila osnova dobiček brez obračunanih prispevkov ter znižanja in povečanja davčne osnove. Najnižja osnova za samostojne podjetnike bi bila 60 odstotkov povprečne plače ter za družbenike in ustanovitelje 90 odstotkov povprečne plače. Najvišja zavarovalna osnova bi bila, po predlogu zakona, triinpolkratnih povprečne plače.

zdravstveno nadomestilo

Če bo predlog potrjen, zdravstveno nadomestilo zelo verjetno ne bo edina nova dajatev, saj na ministrstvu načrtujejo tudi uvedbo dajatve za dolgotrajno oskrbo. Zadnjih nekaj let je potrebno prispevek za zdravstveno zavarovanje plačevati tudi ob izvajanju osebnega dopolnilnega dela.

V kolikor se boste odločili za odprtje samostojne dejavnosti, vam bomo lahko pri vseh izračunih pomagali tudi v našem računovodskem servisu. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

Komentar (1)

  • Anastasia 17. oktobra 2017 - 12:40 Odgovori

    Če je kdo dobro pogledal t. i. “lestvico”, mu je vsaj jasno, da bomo plačevali več kot dosedaj!! Ku-ku, zbodite se no!!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja