Go to Top

Povprečna bruto plača v marcu je bila 9,2 odstotka višja kot lani!

Povprečna bruto plača v marcu je bila 9,2 odstotka višja kot lani. Pa je ta številka v resnici tako velika, kot se zdi?  Kakšna je bila realna bruto plača v mesecu marcu v primerjavi za lanskim letom?

Ste med tistimi, ki bi želeli svojo plačo prevzeti v svoje roke? Vas zanima ustanovitev podjetja? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Povprečna bruto plača v marcu – kakšne je realna rast plač?

Povprečna bruto plača je v marcu zrasla za 9,2 odstotka, kot smo že omenili. V zasebnem sektorju je povprečna bruto plača zrasla za 9,4 odstotka, medtem ko je v javnem sektorju narasla za 8,8 odstotka. A ti podatki ne povedo celotne zgodbe o resnični rasti plač v Sloveniji. Poglejmo si številke malo pobližje.

Povprečna bruto plača v marcu je znašala 2191 evrov. To je okoli 1400 evrov neto. Čeprav je ta številka 9,2 odstotka višja kot lanskega marca je treba vzeti v račun visoko inflacijo. Ko jo dodamo enačbi, odkrijemo, da je povprečna bruto plača v resnici padla za 1,2 odstotka v primerjavi z lanskim marcem.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Povprečna bruto plača v marcu – kakšna pa je realna rast na mesečni ravni?

Čeprav je povprečna bruto plača v marcu padla v primerjavi za lanskim letom pa je vseeno zrasla v primerjavi z februarjem letos. Povprečna bruto plača marca je tako realno kot tudi nominalno višja od februarske za 2,8 odstotka.

Ustanovite podjetje na Dati!

Povprečna bruto plača v marcu – kakšne pa so plače glede na dejavnosti?

Po podatkih SURS je bila povprečna bruto plača v marcu je bila najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih. Tam je bruto plača znašala 3754,03 evra. V istih dejavnostih so tudi zabeležili najvišjo rast plač v marcu. Povprečna bruto plača je zrasla za 31,3 odstotka, kar je bila predvsem posledica višjih izrednih izplačil.

Na drugi strani pa je bila najnižja povprečna bruto plača v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kjer je znašala 1556,23 evra.

Vas zanima podjetništvo? Se odločate za odprtje s.p.-ja? Podjetja Data vam lahko pomaga! Pišite nam na data@data.si ali pa takoj rezervirate termin registracije podjetja!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja