Go to Top

Potrošniški krediti – njihov porast in tveganja

Potrošniški krediti so vsi krediti, ki so odobreni posameznikom, ki niso stanovanjski. Vsak kredit, ki ga kot posameznik pri banki najamete in ni namenjen nakupu nepremičnine, je torej potrošniški kredit.

Informativni izračun plače

Banke precej aktivno oglašujejo svojo ponudbo na področju potrošniških kreditov. Kredit tako lahko dobite tudi brez navedbe namena in za različno dolge ročnosti. Banke ponujajo potrošniške kredite za nakup avtomobila, pohištva, televizije, motorja, pralnega stroja…. Vendar tudi potrošniški krediti lahko pomenijo tveganje za bančni sektor, zaradi česar Banka Slovenije skrbno spremlja tudi področje kreditov.

Ustanovitev podjetja

Potrošniški krediti in tveganja

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 ali zahtevajte ponudbo!

Potrošniški krediti so zagotovo v zadnjih letih v porastu. Banka Slovenije ocenjuje, da so tveganja na trgu potrošniških kreditov sicer še vedno zmerna in obvladljiva. Hkrati opozarja na morebitne posledice predolge ročnosti kreditov. Trenutno je v Sloveniji še vedno ugodna gospodarska klima, ki se odraža v nizkih stopnjah neplačil kreditov, vendar Banka Slovenije opozarja, da dolge ročnosti posojil pomenijo, da bodo ta ostala v bančnih bilancah tudi ob obratu gospodarskega cikla. V primeru materializacije makroekonomskih tveganj lahko zelo hitro pride do zvišanja stopenj neplačil. Zato Banka Slovenije priporoča omejitev ročnosti potrošniških kreditov. Bankam pa je prepuščeno, da same ocenijo kreditno spodobnost kreditojemalca in so odgovorne za prevzemanje tveganj, ki izhajajo iz odobrenih potrošniških kreditov.

Potrošniški krediti – njihov porast in tveganjaPotrošniški krediti so trenutno ugodni k čemur pripomorejo zlasti nizke obrestne mere in visoka kapitalska ustreznost bank. Hkrati je na drugi strani veliko povpraševanje posameznikov po potrošniških kreditih, ki je posledica dobrega stanja gospodarstva in nizke zadolženosti gospodinjstev (npr. nizka zadolženost gospodinjstev, dobra gospodarska klima itd.). Vse našteto vodi v vse več potrošniških kreditov. Banka Slovenije zato poudarja, da lahko tudi v prihodnje pričakujemo relativno visoke rasti kreditiranja prebivalstva.

Potrošniški krediti so včasih edini izhod, ko nujno potrebujemo sredstva za nakup nečesa pomembnega. Vendar nas trenutne ugodne razmere ne smejo preslepiti, da bi kredite najemali tudi za manj pomembne stvari in se tako prekomerno zadolževali. Vsak kredit bo treba odplačati, tudi če se bodo razmere v gospodarstvu poslabšale.

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja