Go to Top

Potrjevanje računov iz vezane knjige enkrat mesečno

Leto 2018 podjetnikom prinaša kar nekaj davčnih novosti. Precej jih bo doletelo tiste, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov, deloma pa se spreminja tudi potrjevanje računov iz vezane knjige.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Če imate glede davkov in potrjevanja računov kakršno koli vprašanje, vam na Dati, kjer sicer opravljamo tudi postopke za ustanovitev podjetja, nudimo davčno svetovanje in seminar Abeceda poslovanja. Normiranci pa vse informacije za svoje poslovanje dobite na izobraževanju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Prijava na izobraževanje

Skoraj 18.000 zavezancev, od tega 11.735 stalno, še vedno izpiše račun ročno, seveda iz vezane knjige računov, ki jo morajo pred uporabo potrditi na Finančni upravi (Furs). Konec leta bi morali tudi ti opustiti vezano knjigo in začeti uporabljati elektronsko povezavo s finančno upravo. Vendar pa spremenjen Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR-A) vezane knjige računov s koncem decembra 2017 ne ukinja. Te se bodo torej še naprej lahko uporabljale, se bo pa deloma spremenilo potrjevanje računov iz vezane knjige.

Na Fursu namreč ugotavljajo, da zavezanci, ki uporabljajo vezane knjige, izdajo zelo malo računov. Poleg tega pa na podlagi izvedenih nadzorov na tem področju niso ugotovili sistemskih nepravilnosti.

Potrjevanje računov iz vezane knjige po novem

  • Določen je rok za izdajo računa kupcu z uporabo vezane knjige računov. In sicer mora biti račun izdan najpozneje po dobavi in prejetem plačilu.
  • Spremenjen je tudi rok za pošiljanje podatkov o izdanih računih oziroma za potrjevanje računov iz vezane knjige. Po novem mora zavezanec davčnemu organu poslati podatke o računih iz vezane knjige prek elektronske povezave do desetega dne v mesecu, ki sledi mesecu izdaje računa. Fursu bodo tako zavezanci poročali enkrat na mesec in ne več vsakih deset dni, kot je to veljalo doslej.
Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Daljši rok za preverjanje računov iz vezane knjige

Imetniki računov so doslej prek spletnega programa lahko v tridesetih dneh preverili, ali so bili podatki o izdanih računih sporočeni davčnemu organu.

potrjevanje računov iz vezane knjigeTa rok se s prenovljenim zakonom podaljšuje na 60 dni do dneva izdaje računa. Kot pravijo na Fursu, se s tem  imetnikom računov, izdanih z uporabo vezan knjige računov, zagotavlja več časa za preverjanje, ali so bili računi res davčno potrjeni.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja