Go to Top

Posojilni sklad MSP: za njihov razvoj so odobrili za 18 milijonov evrov kreditov

V okviru Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banka) je posojilni sklad MSP (malih in srednjih podjetij), namenjen njihovemu razvoju, v prvih štirih mesecih delovanja pritegnil pozornost 54 podjetij, ki so oddala vloge za posojilo v skupni vrednosti 72 milijonov evrov, pri čemer je SID banka odobrila za 18 milijonov evrov kreditov. V okviru drugega posojilnega sklada za MSP pa je odobrila 679 kreditov v skupni vrednosti 157 milijonov evrov.

To so ugotovitve Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter SID banke glede sodelovanja na področju ukrepov finančnega inženiringa,  t.j. kombiniranja bančnih (povratnih) in javnih sredstev. S sodelovanjem sta pričela leta 2011, pomoč za razvoj malim in srednjim podjetjem (posojilni sklad MSP) pa je po besedah državnega sekretarja MGRT namenjen prav prezadolženim, a perspektivnim in zdravim podjetjem.Posojilni sklad MSP

Skupina SID banka je s svojimi storitvami navzoča v 104 državah sveta in s 5,7 milijarde evrov zavarovanih izvoznih poslov v letu 2015 pokriva 20 odstotkov vsega slovenskega izvoza.

Posojilni sklad MSP in njegove prednosti

Prednosti razvojnih posojil so dolge ročnosti, dolg moratorij na odplačilo glavnice, lažje zavarovanje kreditov in ugodne obrestne mere, ki so praviloma nižje od tržnih, zato imajo ti krediti status dovoljene državne pomoči oziroma pomoči de minimis, je pojasnil predsednik uprave SID banke.

Posojilni sklad MSP je v skupnem znesku odobril za 175 milijonov evrov kreditov.

Klikni in deli

SID banka skupaj z MGRT izvaja še dva druga sklada. V okviru posojilnega sklada za tehnološko-razvojne projekte, ki je namenjen financiranju razvojnih projektov podjetij vseh velikosti, je bilo doslej odobrenih 24 kreditov v skupni vrednosti 116 milijonov evrov. Želja SID banke je, da do konca leta 2016 v okviru posojilnih skladov podpre čim več projektov slovenskih podjetij in predvsem prispevati k ustvarjanju novih delovnih mest.

Imate podjetniško, pravno, finančno ali kadrovsko vprašanje? Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na telefon 01 600 1530 ali na elektronsko pošto data@data.si!
Vir: MGRT

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja